Dostupni linkovi

Maja Pavlović u štrajku glađu, niko je nije kontaktirao 


Maja Pavlović je u ponedeljak stupila u treći štrajk glađu
Maja Pavlović je u ponedeljak stupila u treći štrajk glađu

Vlasnica novosadske TV Kanal 9, Maja Pavlović, je drugog dana u štrajku glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije Srbije (REM) u centru Beograda.

Ona za RSE kaže da je još niko od nadležnih i zvaničnika nije kontakrirao niti uputio poziv za razgovor. Prethodnog dana Pavlović je rekla da očekuje sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

RSE je uputio upit Predsedništvu Srbije sa pitanjem da li će predsednik Vučić pozvati Maju Pavlović na razgovor.

Maja Pavlović je u ponedeljak stupila u treći štrajk glađu jer, kako je rekla, ni tri meseca nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić nije bilo pomaka u rešenju nagomilanih problema.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava (SOKOJ-a, Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS-a, Organizacija proizvođača fonograma Srbije) nerealno visoke za lokalne medije.

Pored obračuna naknada za autorska prava, za vlasnicu Kanala 9 sporna je i visina takse za emitovanje programa, kao i pravilnik o dodeli frekvencija.

Unija diskografa Srbije (UDS) saopštila je danas povodom trećeg štrajka glađu Maje Pavlović da ona štrajkom pokušava da izbegne svoje zakonske obaveze plaćanja naknade za iskorišćavanje nečije intelektualne svojine. UDS je naveo da svi emiteri koji koriste autorska dela, fonograme i na njima zabeležene interpretacije, po Zakonu o autorskom i srodnim pravima i međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, dužni da za to plate naknadu organizacijama koje se bave kolektivnim ostvarivanjem prava autora, proizvodjača fonograma i interpretatora, prenosi agencija Beta.

"Ova naknada utvrđena je na način i u proceduri propisanoj Zakonom o autorskom i srodnim pravima i najniža je u odnosu na naknade u zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

UDS je istakao da nije u pitanju nikakav namet ili taksa, već naknada za iskorišćavanje tuđe intelektualne svojine.

Vlasnica lokalne televizije pred trećim štrajkom glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

XS
SM
MD
LG