Dostupni linkovi

Vlasnica Kanala 9: Štrajk glađu nastavljen, nema poziva iz Vučićevog kabineta


Maja Pavlović već tri dana štrajkuje glađu

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9 treći dan štrajkuje glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM). U štrajk glađu je stupila jer kako kaže, želi da ponovo skrene pažnju na nagomilane probleme koje ima njena televizija, ali i drugi lokalni emiteri u Srbiji.

Pavlović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da još čeka poziv iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je, kako tvrdi vlasnica Kanala 9,ranije inicirao da se sastane sa njom.

„Osećam se dobro, trudim se da ne mislim o gladi. Još uvek nas niko nije kontaktirao iz kabineta predsednika, ali je i juče i prekjuče došao da nas obiđe sekretar u ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović koji se raspitivao o mom zdravstvenom stanju“, rekla je Pavlović za RSE.

Ona dodaje i da sa sekretarom Gajovićem nije bilo reči o rešavanju trenutne situacije, kao i da je on izrazio nadu "da će se sve dobro završiti".

„Niko drugi od predstavnika institucija nije dolazio. Moje kolege novinari su tu i imam veliku podršku“, ističe Pavlović.

RSE još nije dobio odgovor iz kabineta predsednika Srbije, kome je juče upućeno pitanje da li će i kada biti organizovan sastanak sa Majom Pavlović.

Maja Pavlović je u ponedeljak stupila u treći štrajk glađu u proteklih godinu jer, kako je rekla, ni tri meseca nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić nije bilo pomaka u rešenju nagomilanih problema.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava (SOKOJ-a, Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS-a, Organizacija proizvođača fonograma Srbije) nerealno visoke za lokalne medije.

Pored obračuna naknada za autorska prava, za vlasnicu Kanala 9 sporni su i visina takse za emitovanje programa, pravilnik o dodeli frekvencija, kao i konkursi za dodelu budžetskog novca medijima.

Pavlović ističe da mediji, koji prema njenoj oceni „nisu prorežimski“, dobijaju manje novca na konkursima za sufinansiranje medija, kao i da se suočavaju sa različitim pritiscima.

Vlasnica lokalne televizije pred trećim štrajkom glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

XS
SM
MD
LG