Dostupni linkovi

Konte: Migrante preuzima šest članica EU


Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je danas da se šest članica EU saglasilo da preuzme oko 150 migranata koji su blokirani u Sredozemnom moru.

Migranti se nalaze na brodu španske humanitarne organizacije "Proaktiva open arms" od kako su ih pronašli kod obala Libije početkom avgusta.

Italijanski Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini nije dozvolio da se migranti iskrcaju u nekoj od luka u toj zemlji.

Konte je u otvorenom pismu upućenom Salviniju naveo da će migrante preuzeti Francuska, Nemačka, Rumunija, Portugalija, Španija i Luksemburg.

Prethodno je španska vlada saopštila da je spremna da dočeka deo migranata koje je spasila posada humanitarnog broda u Sredozemlju, pod uslovom da se postigne sporazum o prihvatu u više evropskih zemalja.

Kako se navodi, vlada Španije radi sa Evropskom komisijom i drugim državama članicama Unije "na postizanju zajedničkog, evropskog, uređenog i solidarnog rešenja".

Brod "Open arms" sa migrantima ukotvljen je od četvrtka u italijanskim teritorijalnim vodama na oko osam kilometara od ostrva Lampeduza nakon što mu je to odobrio sud u Rimu protivrečeći Salvinijevom zabrani.

Salvini, koji predvodi ultradesničarsku Ligu, izdao je naredbu kojom se sprečava pristajanje broda “Open Arms” na ostrvo Lampeduza, ali je ministar odbrane iz koalicionog Pokreta 5 zvezdica, odbio da je potpiše.

Suprostavljajući se Salviniju, koji diktira italijansku imigracionu politiku, ministarka Elizabeta Trenta ističe da je nezakonito biti protiv odluke suda te da “politika ne sme da izgubi humanost”.

Ove dve partije su u otvorenom sukobu nakon što je Salvini prošle sedmice izjavio da njihova koalicija ne funkcioniše, pozivajući na prevremene izbore.

Holivudska zvezda Ričard Gir je posetio prošle sedmice brod “Open Arms” pozivajući italijansku vladu da prestane da “demonizuje migrante” i dozvoli im da se iskrcaju.

XS
SM
MD
LG