Dostupni linkovi

Kosovo: Prijave protiv 22 policajca zbog deportacije gulenista


Fetulah Gulen
Fetulah Gulen

Specijalno tužilaštvo Kosova je od Policijskog inspektorijata Kosova primilo krivične prijave protiv 22 osumnjičenih pripadnika Policije Kosova a u slučaju deportacijeturskih državljana sa Kosova u martu 2018. To je za RSE potvrđeno iz Specijalnog tužilaštva.

“U toku su intervjui osumnjičenih i ostalih u vezi ovog slučaja”, izjavio je za RSE portparol tužilaštva, Ekrem Ljutfiu.

Kosovo u martu prošle godine uhapsilo i deportovalo šestoro turskih državljana koji su bili radnici privatnih škola na Kosovu pod nazivom Mehmet Akif, bliski pokretnu Hizmet bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena, koga je Turska optužila za neuspeli puč a njegovu organizaciju nazvala terorističkom.

Hapšenje i deportacija inače je predmet istrage Specijalnog tužilaštva Kosova.

Pored toga, i Skupština Kosova je krajem juna usvojila izveštaj parlamentarne istražne komisije o deportaciji turskih državljana koji je ustanovio da je, prilikom deportacije, počinjen 31 zakonski prekršaj.

Navodi se i da su dve glavne kosovske bezbednosne institucije, Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova, počinile najveće prekršaje, uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu, i potom ih predale jednoj stranoj službi koja je izvršila nezakonsku ekstradiciju.

Nakon deportacije turskih državljana, predsednik Kosova Hašim Tači tada je rekao da je njihovo nezakonito delovanje predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost Kosova, dok je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je kazao da o akciji nije prethodno bio obavešten, tadarazrešio dužnosti ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajaca.

XS
SM
MD
LG