Dostupni linkovi

Bolton: Još su sveža sećanja kineske represije na Tjenanmenu


Džon Bolton
Džon Bolton

Kina treba da razmisli o potezima koje povlači u vezi sa događajima u Hongkongu jer su i dalje sveža sećanja na represiju kineskih vlasti na Trgu Tjenanmen i vapaja kineskih građana za slobodom i demokratijom, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton.

U razgovoru za Glas Amerike, Bolton je pozvao na stišavanje tenzija u Hongkongu, nekadašnjoj britanskoj koloniji koja se od 1997. nalazi pod kontrolom Kine, gradu u kome već mesecima traju protesti protiv vlasti bliske zvaničnom Pekingu.

"Znate da je Kina optužila SAD da je uzrok tih demonstracija. Demonstrante su povezali sa nama i istovremno su u javnost puštali lične informacije o našim, američkim diplomatama, u Hong Kongu. Potrebno je da se sa time prekine", rekao je Bolton.

Na pitanje da li će biti novog susreta sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, Bolton je rekao da "nije bilo značajnijih pregovora od kada se predsednik Tramp sastao sa Kim Džong Unom u demilitirazovanoj zoni između Severne i Južne Koreje".

"Nadamo se da će nastavak razgovora uslediti uskoro. Pravo pitanje je da li će Severna Koreja doneti suštinsku odluku da se odrekne nuklearnog oružja. Predsednik Tramp je Kimu prikazao film o tome kako bi ekonomska budućnost Severne Koreje mogla da izgleda ako bi se odrekli svog nuklearnog programa. Bio je veoma impresivan – posmatrao sam severnokorejsku delegaciju dok ga je gledala. Vrata da dostignu takav nivo života za svoje građane su im otvorena – ali je potrebno i da kroz njih prođu… Što još nisu učinili", rekao je Bolton.

Upitan kakvi su aktuelni odnosi sa Rusijom i predsednikom Vladimirom Putinom, Bolton je rekao da "misli da predsednik Tramp ima veoma dobre lične odnose sa predsednikom Putinom".

"Imali smo brojne sastanke sa njim o različitim temama. Pre svega nekoliko nedelja sastao sam se sa ruskim i izraelskim kolegom u Jerusalimu gde smo razgovarali o iranskom prisustvu u Siriji. Sa njima razgovaramo o borbi protiv terorizma. Puno je tema o kojima se ne slažemo - u to nema sumnje", naveo je.

Povodom situacije u Venecueli, Bolton je rekao da je ona teška da je "glavni razlog tome je dvadesetogodišnje urušavanje ekonomije".

"Naša želja je da se sprovede mirna tranzicija vlasti i održe istinski slobodni izbori", rekao je američki zvaničnik.

Bolton je rekao i da je "Iran država koja nikad nije donela ključnu odluku da se odrekne nuklearnog oružja".

"Nisu obustavili podršku međunarodnom terorizmu. Nisu odustali od stvaranja problema na Bliskom Istoku, u Iraku, Siriji i Jemenu. Oni su i dalje pretnja transportu nafte u Persijskom zalivu. Pretnja su svim našim snagama, ne samo u Iraku i Siriji, sada u Avganistanu.

Iranski režim zaista treba iz osnova da promeni svoje ponašanje, rekao je Bolton, navodeći da taj režim nije obustavio podršku međunarodnom terorizmu, nije odustao od stvaranja problema na Bliskom Istoku, u Iraku, Siriji i Jemenu.

"Oni su i dalje pretnja transportu nafte u Persijskom zalivu. Pretnja su svim našim snagama, u Iraku i Siriji, sada u Avganistanu", rekao je Bolton za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG