Dostupni linkovi

Zarif: SAD pretvorile Perzijski zaljev u 'kutiju šibica'


Zapljenjeni tanker pod britanskom zastavom
Zapljenjeni tanker pod britanskom zastavom

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif (Mohammad Javad Zarif) optužio je u ponedeljak, u ekskluzivnom intervjuu za televiziju Al Jazeera, Sjedinjene Države da su Perzijski zaljev pretvorile u "kutiju šibica spremnu za paljenje", prenosi Reuters.

Prolaz za tankere nafte koji idu kroz Zaljev preko Hormuzovog tjesnaca postao je žarište američko-iranskog suprotstavljanja otkako se Washington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovno nametnuo sankcije kako bi uticao na izvoz teheranske nafte.

Nakon eksplozija koje su oštetile šest tankera u maju i junu i iranske zapljene tankera koji plovi pod britanskom zastavom, Sjedinjene Države su pokrenule misiju pomorskog obezbjeđenja u Persijskom zalivu radi zaštite brodova kojoj se pridružila i Velika Britanija.

U intervjuu za Al Jazeeru, Zarif je rekao da je tjesnac uzak i da će postati'manje siguran kako strana (mornarička) plovila povećavaju svoje prisustvo u njemu'.

"Region je postao kutija šibica spremna za paljenje od kada su Amerika i njeni saveznici ovaj prostor preplavili oružjem," rekao je Zarif.

Brodski saobraćaj kroz Hormuzov tjesnac kuda prođe petina svjetske nafte postao je središte spora između Irana i SAD.

Iran tvrdi da je odgovornost za obezbjeđenje tih voda na Teheranu i drugih država u regionu.

XS
SM
MD
LG