Dostupni linkovi

Savezne države tuže Trumpovu administraciju zbog ograničavanja legalne imigracije


Centralnoamerički migranti, fotoarhiv
Centralnoamerički migranti, fotoarhiv

Koalicija od 13 američkih saveznih država tužila je predsjednika Donalda Trumpa s namjerom da blokira novu regulativu koja će drastično smanjiti legalnu imigraciju jer će biti uskraćene vize siromašnijim migrantima, prenosi Reuters.

Pojedini stručnjaci navode da bi regulativa mogla dovesti do smanjenja legalne migracije za polovinu jer će vize i dozvole za stalni boravak biti uskraćene za više stotina hiljada ljudi koji nemaju dovoljna primanja ili dobijaju državnu pomoć poput socijalnih davanja, dodataka za hranu ili su u državnom smještaju.

"Trumpova administracija je poslala jasnu poruku - ako ste dovoljno bogati dobrodošli ste, a ako ste siromašni - niste. Ova regulativa je neamerička, antiimigrantska i nezakonita", rekao je javni tužilac u državi Washington, Bob Ferguson.

Nova regulativa objavljena je početkom sedmice i na snagu stupa 15. oktobra.

Tužba je slična onoj koja je podnijeta ranije u San Franciscu i obližnjoj oblasti Santa Clara u kojoj se traži blokada regulative.

U saopštenju 13 država ističe se da se u njihovoj tužbi, koja je podnijeta Okružnom sudu za istočnu oblast Washingtona, navodi da nova regulativa "ima radikalan uticaj na reformu saveznog imigracionog zakona jer mijenja sistem koji unapređuje ekonomsku mobilnost među migrantima u mjeri koja daje prednost imućnijim imigrantima".

Države koje su se pridružile Washingtonu u tužbi protiv Ministarstva za unutrašnju sigurnost su Colorado, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Rhode Island i Virginia.

Kada prestajete da budete migrant?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG