Dostupni linkovi

SAD proširuje ovlaštenja ubrzane deportacije migranata


Migranti iz Centralne Amerike na putu za američki imigracioni centar u kojem će biti ispitivani u namjeri dobijanja azil u SAD-u
Migranti iz Centralne Amerike na putu za američki imigracioni centar u kojem će biti ispitivani u namjeri dobijanja azil u SAD-u

Američka vlada uvodi novi proces ubrzane deportacije koji će zaobići imigracione sudove.

Prema novim pravilima, svi migranti bez dokumenata, koji ne mogu dokazati da su bili u SAD-u neprekidno više od dvije godine, mogu odmah biti deportovati.

Očekuje se da će ta politika biti danas objavljena, a zatim će se implementirati širom zemlje s trenutnim učinkom, prenosi BBC.

Međutim, grupa za ljudska prava američkih građanskih sloboda (ACLU) izjavila je da planira politiku deportacije osporiti na sudu.

Ona dolazi u trenutku kada je američka imigraciona politika pod sve većom pažnjom - naročito u uslovima u pritvorskim centrima na južnoj granici sa Meksikom.

Kevin McAleenan, vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju sigurnost, rekao je da će promjena "pomoći da se ublaže neki problemi vezani za opterećenja i kapacitete" na granici.

On je dodao da je to "neophodan odgovor na trenutnu imigracionu krizu".

Analitičari kažu da američki predsjednik Donald Trump planira učiniti kontrolu imigracije tvrdokornim ključnim elementom svoje kampanje reizbora 2020. godine.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG