Dostupni linkovi

Ukinut pritvor Tomoru Morini


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Makedonske vlasti pustile su iz pritvora bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomora Morinu iz pritvora u Skoplju.

Članovi njegove porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora a, prema riječima našeg dopisnika koji se nalazio na licu mjesta, jedan od njih je rekao da je 'pravda pobijedila'.

Srbija je od makedonskih vlasti tražila izručenje Tomora Morine po poternici Interpola, a pod optužbom u Srbiji da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju je doneo odluku da Severna Makedonija neće isporučiti Srbiji Morinu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju.

"Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog saveta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova", saopštio je danas makedonski Vrhovni sud.

Toj odluci prethodila sudska rasprava u nekoliko drugih nižih sudova u Skoplju, nadležnih za nošenje odluka o ekstradiciji lica traženih putem međunarodnih poternica ili na osnovu oficijalnih zahteva stranih država za izručenje.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je ranije danas da je Severna Makedonija odlukom da ne postoje uslovi zа izručenje Tomorа Morine Srbiji "pogаzila suštinu međunаrodnog prаvа i duboko povredila sećаnje nа sve nevine žrtve koje su strаdаle od osumnjičenog Morine".

"Ne može postojаti oprаvdаnje dа neko, ko se sumnjiči zа rаtne zločine protiv civilnog stаnovništvа, bude pušten nа slobodu, umesto dа odgovаrа zа smrt mnogih nedužnih ljudi", rekao je Stefanović u saopštenju.

Morinu tužilaštvo u Srbiji tereti za navodne zločine počinjene na Kosovu pre dvadeset godina, a ​uhapšen je u Severnoj Makedoniji, nakon izdatog naloga Srbije, po osnovu zahteva Interpola Srbija.

XS
SM
MD
LG