Dostupni linkovi

Severna Makedonija neće isporučiti Morinu Srbiji


Pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, arhivska fotografija
Pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, arhivska fotografija

Severna Makedonija neće isporučiti Srbiji bivšeg komandanta OVK (Oslobodilačka Vojska Kosova), Tomora Morinu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju, odlučio je danasVrhovni sud u Skopju.

"Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog saveta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova", saopštio je danas makedonski Vrhovni sud.

Srbija je od makedonskih vlasti tražila izručenje Tomora Morine po poternici Interpola, a pod optužbom u Srbiji da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Današnjoj odluci Vrhovnog suda je prethodila sudska rasprava u nekoliko drugih nižih sudova u Skoplju, nadležne za nošenje odluka o ekstradiciji lica traženih putem međunarodnih poternica ili na osnovu oficijalnih zahteva stranih država za izručenje.

Morinu tužilaštvo u Srbiji tereti za navodne zločine počinjene na Kosovu pre dvadeset godina, a ​uhapšen je u Severnoj Makedoniji, nakon izdatog naloga Srbije, po osnovu zahteva Interpola Srbija.

XS
SM
MD
LG