Dostupni linkovi

Antonijević: Nadam se da će Savez za Srbiju doći na okrugli sto vlasti i opozicije


Milan Antonijević
Milan Antonijević

„U ponedeljak 19. avgusta na trećem okruglom stolu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima, na kome će se govoriti o medijima, biće u sali dve kamere, agencija Beta i Fonet, a u susednoj prostoriji će biti mali medija centar i svi mediji će moći da koriste snimke i da čuju i vide šta se sve dešava u sali u uvodnom delu“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, moderator okruglih stolova između predstavnika vlasti i opozicije koji se održavaju od 30. jula.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka. Antonijević kaže da UNS još nije dobio poziv za debatu i da će u pozivu pojasniti da će deo sastanka na kome će novinarska udruženja izlagati biti javan.

„Nadam se će promeniti odluku i da ćemo imati sva novinarska udruženja na našem dijalogu“ rekao je Antonijević.

Povodom izjave Nebojše Zelenovića, predsedavajućeg opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) da još nije odlučeno da li će prisustvovati sastanku zbog incidenta u subotu ispred Predsedništva Srbije, kada je primenjena fizička sila prema učesnicima protesta „1 od 5 miliona“, Antonijević je rekao da razume da je ovaj incident poljuljao poverenje u to da je dijalog moguć.

„Mi se nadamo da, s obzirom da se otvara jedna značajna tema, ukoliko želite ravnopravan politički život i borbu tokom izborne kampanje, ako želite da uredite medije na jedan drugačiji način, da je to dovoljna motivacija svima iz Saveza za Srbiju i drugim opozicionim strankama da se pojave“, kaže Antonijević.

Nebojša Zelenović je rekao da su izdvojli tri zahteva od 42, koje je definisao stručni tim „Jedan od pet miliona“, kako bi se učinio prvi korak ka uspostavljanju kakvih takvih slobodnih izbora u Srbiji. Najpre, da se hitno smene svi članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i da se na njihovo mesto postave visoko stručni ljudi, da se postigne konsenzus oko izbora novog sastava Republičke izborne komisije, kao i da se smene direktor i članovi odbora Agencije za borbu protiv korupcije i na njihovo mesto postave drugi ljudi visoke stručnosti. Antonijević kaže da će o tome biti reči u ponedeljak kao i o javnom servisu na čiju uređivačku politiku opozicija ima velike primedbe.

Tema sastanka u ponedeljak su mediji.

Do sada su na FPN održana dva sastanka vlasti, opozicije i stručne javnosti na temu izbornih uslova.

Intervju sa Milanom Antonijevićem u celini Radio Slobodna Evropa objavljuje u subotu 17. avgusta.

XS
SM
MD
LG