Dostupni linkovi

UNS: Neprihvatljivi uslovi sastanka o slobodi medija na FPN


Novinari ispred ulaza na FPN u Beogradu, pred početak sastanka vlasti i opozicije

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da ne može da prihvati poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima koji bi u okviru dijaloga vlasti i opozicije trebalo da bude održan u ponedeljak 19. avgusta na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, jer nije uvažen zahtev UNS-a da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

To novinarsko udruženje je istaklo da, kao najveće novinarsko udruženje, ne može da učestvuje na sastanku sa kojeg je izveštavanje zabranjeno i pozvalo je organizatore i učesnike da taj sastanak otvore za javnost.

"UNS u isto vreme traži od učesnika dijaloga da kažu kome od njih smeta otvaranje razgovora za javnost i time pokažu kako vide slobodu medija i pravo gradjana da znaju o čemu se i kako razgovara", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Naglašavaju da neće podržati dogovor vlasti i opozicije o medijima postignut mimo demokratskih pravila, van institucija i u odsustvu javnosti te su najavili da će se oštro suprotstaviti svakom pokušaju ograničavanja novinarskih sloboda.

"Prema najavama organizatora, uvodni deo sastanka moći će da prate novinari odredjenih medija, dok će se iza zatvorenih vrata razgovarati o ulozi medija u izbornoj kampanji", dodaje se u saopštenju.

Direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević najavio je da će uvodna izlaganja predstavnika organizatora, organizacija koje prate predizborne procese i zainteresovanih predstavnika medijskih asocijacija na FPN biti otvorena za javnost.

Nakon toga, kako je prenela agencija Beta, sledi rasprava po principu "četam haus" koja neće biti dostupna javnosti, a po završetku sastanka učesnici će se obratiti medijima, dodao je on.

"Napravićemo mali pres centar u kome će novinari moći da se informišu. Važno nam je da se razgovori odvijaju i da što je moguće više informacija o njima bude dostupno javnosti", rekao je Antonijević.

Do sada su na FPN održana dva sastanka vlasti, opozicije i stručne javnosti na temu izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG