Dostupni linkovi

Beograd će od Skoplja tražiti izručenje bivšeg pripadnika OVK


Ministarstvo pravde Srbije potvrdilo je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je zvanično obavešteno da su vlasti Severne Makedonije lišile slobode bivšeg pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) Tomora Morinu, te da će to ministarstvo zatražiti njegovo izručenje Srbiji.

Morinu tužilaštvo u Srbiji tereti za navodne zločine počinjene na Kosovu pre dvadeset godina, a ​uhapšen je u Severnoj Makedoniji, nakon izdatog naloga Srbije, po osnovu zahteva Interpola Srbija.

Prethodno je u Skoplju saopšteno da je sudija u pretpretresnom postupku, na predlog javnog tužilaštva, "odredio 30 dana pritvora osobi TM". Mera je preduzeta na osnovu člana 165. stav 1. tačka 1. Zakona o krivičnom postupku, objavio je u četvrtak Osnovni sud u Skoplju 1.

"Nakon što je saslušao osobu u prisustvu njegovog branioca, te uvažio predočene činjenice i dokaze, sudija za prethodni postupak doneo je odluku kojom je prihvatio predlog tužilaštva i naredio da TM bude zadržan 30 dana u pritvoru", stoji u saopštenju Suda.

Dodaje se da o pitanju postupka ekstradicije odlučuje nadležno Ministarstvo pravde Severne Makedonije.

Povodom slučaja Morina oglasio se i premijer Severne Makedonije.

Zaev: Odlučiće nadležni sud

"Postupak vodi nadležni tužilac, o tome odlučuje nadležni sudija, niti postupak vodi Zaev, ni (Oliver) Spasovski (ministar unutrašnjih poslova), ni Agim Nuhiu (zamenik ministra unutrašnjih poslova), niti bilo ko iz Vlade", kazao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zoran Zaev
Zoran Zaev

Zaev je to rekao, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske unije za integracije (DIU) Ejupa Aljimija o Tomoru Morini, uhapšenom po nalogu Srbije.

"Pravosuđe u Austriji i Severnoj Makedoniji, kako u Grčkoj tako i u Britaniji, donosi odluke o ekstradiciji. Prilikom donošenja odluke o ekstradicionom pritvoru nadležne institucije odlučuju o pravu na izručenje ili neizručenje. Ovo pravo jasno kaže da je on državljanin Kosova, da nije državljanin Srbije i da treba da bude pušten iz pritvora i da se ne izvrši ekstradicija. To je međunarodno pravo", rekao je Zaev.

On je dodao da ga je Ministarstvo pravde informisalo o praksi u takvim slučajevima i dodao da i građanin Kosova, na osnovu toga da li postoji ili ne odluka o izručenju ima sva prava, u skladu sa zakonom, vladavinom prava i međunarodnim pravom.

"Praksa je pokazala da je Interpol prilikom prijema dokumenata rekao da je državljanin Srbije. To nije istina. Danas naša zemlja i prijateljstvo sa Kosovom potvrđuju da je on državljanin Kosova i da ima pasoš i Velike Britanije i Kosova. Neka institucije rade svoj posao. Najmanje što očekujem je poštovanje zakona ove zemlje", rekao je Zaev.

On je rekao da Severna Makedonija kao i Srbija, jeste članica Interpola, ali da je Skoplje glasalo i za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Navodi Tužilaštva Srbije

Iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije za RSE je rečeno da Morinu terete za zločin protiv civilnog stanovništva u Đakovici na Kosovu 1999. godine.

"Morini se stavlja na teret da je zajedno sa 10 pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, vojne policije, tzv. grupe 'Cipat', u periodu od 30. januara do sredine juna 1999. godine na teritoriji opštine Đakovica prema civilnom stanovništvu vršio ubistva, nanosio im teške telesne povrede, kao i da je nad njima vršio mučenja, nečovečna postupanja, nezakonita zatvaranja i pljačkao im imovinu", navodi se u odgovoru Tužilaštva na upit RSE.

Dodaje se da je Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu 2005. godine donelo rešenje o proširenju istrage protiv Morine, zatim Arbena Škupija i još sedam osoba, kao I da je tada doneo naredbu o izdavanju poternice protiv Morine i još tri lica. Tužilaštvo nije navelo o kojim je još licima reč.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova osudilo je ranije pritvaranje Morine.

"Ovo je još jedan primer političke zloupotrebe koju Srbija vrši ovakvim nalozima za hapšenje", objavio je šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj.

Zuberaj je dodao da će se ovo pitanje pokrenuti i u EU kako bi se odmah delovalo i sprečili "slučajevi takvih zloupotreba od strane Srbije".

"U suprotnom, poduzeće se protumere od strane Kosova", dodao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG