Dostupni linkovi

Stefanović: S. Makedonija krši međunarodno pravo ako ne izruči Morinu Srbiji


Neojša Stefanović
Neojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da ne može da veruje da Severna Makedonija neće izručiti Timora Morinu, jer bi inače to bilo nepoštovanje međunarodnog prava.

"Sve države koje su deo Interpola treba da poštuju međunarodne propise. Severna Makedonija treba da na osnovu poternice i dokumenata koje je Srbija pružila izruči Morinu državnim organima koji na to imaju pravo", izjavio je Stefanović prilikom dodele vatrogasnih i službenih vozila jedinicama MUP-a, prenosi Beta.

Tomor Morina, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, uhapšen je u Severnoj Makedoniji nakon izdatog naloga Srbije, koja traži njegovu ekstradiciju. Zahtev je izdao Interpol – Srbija.

Stefanović je ocenio da zabrinjava to što predstavnici prištinskih vlasti tvrde da se to neće desiti, što bi, kako je naveo, "indikovalo da su u dosluhu sa organima Severne Makedonije" i dodao da ne može da zamisli da bi "Severna Makedonija to sebi dozvolila".

"Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je rekao da će oni poštovati međunarodno pravo, a to znači izručenje organima Srbije. Ukoliko se to ne dogodi videćemo šta ćemo dalje, ne želim da prejudiciram", kazao je Stefanović.

On je istakao da se Srbija "zbog takvih situacija" bori da Kosovo ne bude primljeno u Interpol.

"Njih nije briga da li je neko tražen za neko kivično delo i da li ta država ima dokaze. Njih interesuje politika i na osnovu toga odlučuju da li će da izruče nekog čoveka nekoj državi. To je još jedan od argumenata zašto ne sme da se dozvoli prijem Kosova u Interpol", rekao je on.

XS
SM
MD
LG