Dostupni linkovi

Italija: U utorak odluka o datumu za izglasavanje nepovjerenja vladi


Salvinijev antiimigrantski stav zaslužan je za porast popularnosti njegove Lige
Salvinijev antiimigrantski stav zaslužan je za porast popularnosti njegove Lige

Italijanski senat sastat će se u utorak kako bi odredili datum za glasanje nepovjerenja populističkoj vladi premijera Giuseppea Contea, rekli su šefovi stranaka. Ova odluka prati sastanak održan u ponedeljak, kada stranački predstavnici nisu uspjeli da jednoglasno odluče o datumu za glasanje.

Matteo Salvini, ministar unutrašnjih poslova Italije saopštio je prošle sedmice da njegova desničarska stranka Liga više ne podržava Contea i zatražio da se uskoro glasa o nepovjerenju vladi.

Salvinijeva predviđanja su, kako navodi AP, da će Conteu biti izglasano nepovjerenje te da će dati ostavku čime se otvara prostor za nove izbore ove jeseni.

U želji da i sam postane premijer, Salvini želi što prije izaći na birališta kako bi iskoristio i rastuću popularnost Lige i slabljenje podrške svom starijem koalicijskom partneru, populističkom Pokretu pet zvjezdica.

Salvinijev snažni antiimigrantski stav zaslužan je za porast popularnosti Lige. Nakon što su dobili samo 17 posto glasova na izborima u Italiji 2018., Liga je na evropskim izborima ovog proljeća osvojila 34 posto.

S druge strane, glavna opoziciona stranka Italije, Demokratska stranka levog centra (PD), već je podijeljena oko svoje buduće strategije.

Sekretar stranke Nicola Zingaretti objavio je u ponedjeljak poziv za jedinstvo, ponovivši da je ključna odluka o tome hoće li i kada raspisati prijevremene izbore u rukama predsjednika Sergija Mattarelle.

Dodao je da se demokrati ne plaše suočavanja sa prijevremenim glasanjem.
Očekuje se da će senatori, koji bi se trebali sastati u utorak u 16:00, glasati o tome da li bi Conte trebao, zbog krize, da se 20. avgusta obrati Senatu.

Opoziciona Demokratska stranka (PD) i Pokret Pet zvjezdica imali bi zajedno dovoljno glasova da odobre taj prijedlog, što potencijalno sprečava Salvinijevo nastojanje da sruši vladu.

Salvini kaže da želi nove izbore kako bi formirao stabilnu, petogodišnju vladu bez stalnih prepirki sa Pokretom Pet zvjezdica koji je politički udaljen od tvrdog stava Lige protiv imigracije.

Također kaže da želi provesti radikalno smanjenje poreza i pokrenuti projekte javnih radova kako bi se ubrzala talijanska ekonomija.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG