Dostupni linkovi

U Italiji ključan tjedan za vladu premijera Contea


Giuseppe Conte
Giuseppe Conte

U Italiji će ovaj tjedan biti ključan za budućnost vlade premijera Giuseppea Contea nakon iznenadne izjave potpredsjednika Mattea Salvinija o kraju vladajuće koalicije poslije 14 mjeseci na vlasti, ocjenjuje AFP.

Gornji dom parlamenta - Senat danas će utvrditi datum rasprave o prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja vladi. Očekuje se da bi rasprava trebala biti zakazana najkasnije do 20. kolovoza, a novi, prijevremeni parlamentarni izbori na jesen.

Salvini, lider desničarske stranke Liga, tijekom vikenda je nastavio medijsku kampanju obilaskom italijanskih plaža na jugu, gdje je od njega i njegove stranke popularniji sada već bivši koalicijski partner Pokret pet zvjezdica Luigi Di Maio.

Salvini, koji je i ministar unutarnjih poslova, u nedjelju (11. kolovoz) je rekao da je sedam ministara njegove Lige spremno dati ostavku, kako bi Liga izbjegla eventualni poraz u Senatu o glasovanju o nepovjerenju vladi.

Koalicijska kriza nastala je nedavno oko parlamentarnog glasovanja za željezničku liniju brzog vlaka između Torina i Lyona u Francuskoj. Liga je glasovala za tu liniju a Di Maiov pokret se tome od ranije protivi.

Talijanski mediji prenijeli su ranije da bi Liga željela prijevremene parlamentarne izbore u drugoj polovici listopada navodeći da bi bez obzira na datum ta stranka dobila vjerojatno najviše glasova.

XS
SM
MD
LG