Dostupni linkovi

U petak novi okrugli sto vlasti i opozicije u Srbiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U organizaciji Fondacije za otvoreno društvo, u petak će na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) biti održan drugi okrugli sto na kome će "predstavnici relevantnih političkih stranaka", organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tom temom razgovarati na temu finansiranja izbornih kampanja.

Kako je najavljeno iz Fondacije, prvi deo skupa biće organizovan po "Chatham House" pravilu, bez prisustva medija dok je nakon toga planirano obraćanje novinarima.

"Nakon održanog prvog okruglog stola čvrsto verujemo da je dijalog moguć i da je vreme koje nam je preostalo do narednih izbora neophodno efikasno i efektivno iskoristiti u cilju pronalaženja rešenja za unapređenje biračkog procesa. FPN Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine", piše u saopštenju.

Dodaje se da će predstojeći okrugli sto biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega unapređenju kontrole tog dela izbora, a da će posebna pažnja biti posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

"Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na duži rok, takav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta", navela je Fondacija za otvoreno društvo.

Prvi okrugli sto na kom su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima u Srbije održan je u utorak, 30. jula na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.


XS
SM
MD
LG