Dostupni linkovi

U Gornjem Vakufu / Uskoplju osvanuli uvredljivi grafiti


Jedan od osvanulih grafita je i kukasti križ, ilustrativna fotografija
Jedan od osvanulih grafita je i kukasti križ, ilustrativna fotografija

Uvredljivi grafiti, koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost, ispisani su, u noći s nedjelje na ponedjeljak, na porodičnoj kući i nekoliko vozila na području Gornjeg Vakufa / Uskoplja, a policija traga za počiniteljima.

Grafite s iscrtanim križevima i porukama, kao što su, "Nož, žica, Srebrenica", "Balije", "Neće ostati balija", ispisanima na porodičnoj kući i vozilima koji su bili parkirani u dvorištu, policiji je danas prijavila osoba inicijala M.P., nastanjena u mjestu Krupa.

"Na lice mjesta su izašli policijski službenici, konstatirali da su na porodičnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu, crnom farbom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost. O događaju je upoznat dežurni tužitelj koji je na osnovu trenutnih činjenica mogao konstatovati da događaj najvjerovatnije ima obilježja krivičnog djela 'Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti'", saopćeno je iz MUP-a Srenjobosanskog kantona.

Iz MUP-a su naveli da rade na rasvjetljavanju događaja, odnosno da poduzimaju se odgovarajuće mjere i radnje s ciljem otkrivanja izvršilaca ovog krivičnog djela.

Mirovna aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja Jasminka Drino-Kirlić kaže za Radio Slobodna Evropa da je zgrožena ovim činom te upozorava da to nije izoliran incident u tom gradu u kojem su, dvije decenije nakon rata, nacionalne podjele vidljive na svakom koraku.

"Šokirana sam, ali ovakvi događaji, nažalost, nisu iznenađenje, jer se u ovom gradu sve svodi na 'mi' i 'vi' i nikada se nije radilo na tome da istinski dijalog bude uspostavljen", kazala je Drino-Kirilić, podsjetivši da je u nedavnom incidentu oskrnavljena katolička kapelica i spomenik poginulim braniteljima u selu Ždrimci.

Ova mirovna aktivistica ističe i da svaka turbulentna situacija u regiji, također, često utječe na stanje u Gornjem Vakufu/Uskoplju i nerijetko "podgrije" atmosferu.

Ne propustite pročitati:

XS
SM
MD
LG