Dostupni linkovi

Seul: Japan nas neće opet pobediti


Predsednik Južne Koreje Mun Jae In
Predsednik Južne Koreje Mun Jae In

Južnokorejske vlasti su saopštile da neće “ponovo biti poražene” od Japana u najnovijem trgovinskom sporu, što je još jednom pokazalo koliko su duboki višedecenijski animoziteti između dva suseda.

Predsednik Južne Koreje Mun Jae In je zapretio kontramerama nakon što je japanska vlada ukinula povlašćeni trgovinski status za svog suseda koji omogućava izvoz po ubrzanoj proceduri.

Brisanje Južne Koreje sa takozvane “bele liste” favorizovanih izvoznih destinacija znači da će se pojedini japanski izvoznici suočiti sa dodatnom papirologijom i pojačanim kontrolama na licu mesta pre nego što dobiju dozvolu. To potencijalno može usporiti prodaju šireg spektra japanskih proizvoda Južnoj Koreji.

Odnosi dva američkog saveznika pogoršavaju se od prošle godine zbog spora oko obeštećenja Južnokorejancima koji su prinudno radili tokom japanske okupacije od 1910. do 1945. Međutim, komentar predsednika Južne Koreje Muna je dosada najoštriji.

“Nećemo ponovo biti poraženi od Japana”, kazao je aludirajući na tešku istoriju njegove zemlje u vreme kolonizacije korejskog poluostrva.

On je optužio Japan za “sebičnost” zbog odluke koja preti da poremeti globalni lanac snabdevanja.

Seul je najavio kontramera, uključujući ukidanje statusa Japanu kao privilegovanog trgovinskog partnera, te pokretanje postupka pred Svetskom trgovinskom zajedicom.

Južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova pozvalo je japanskog ambasadora gde mu je predočeno da se njegova zemlja u Seulu više ne smatra prijateljskom.

Munov savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Hjun Čong je kritikovao Tokio navodeći da je njegov potez prepreka koje onemogućava napore Južne Koreje za uspostavljanje mira sa Severnom Korejom.

Kim je kazao da će Seul razmotriti da li će nastaviti da razmenjuje informacije od vojnog značaja sa Japanom.

Japan: bezbednosni razlozi za trgovinske mere

Prethodno je japanski ministar industrije Hirošige Seko kazao da je njegova zemlja preduzela pomenute mere iz bezbednosnih razloga a ne da bi se naštetilo odnosima sa Seulom.

Međutim, južnokorejski zvaničnici imaju drugačiji stav, naročito od prošlog meseca, kada je Japan pooštrio kontrolu svog izvoza tri visokotehnološka materijala bitna za pravljenje čipova i displeja, što ugrožava globalni lanaca snabdevanja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je izrazio “veliku zabrinutost” da je Tokio nastavio ovu praksu uprkos naporima da se pronađe diplomatsko rešenje, rekla je južnokorejska ministarka inostranih poslova Kang Kjung Va nakon trojnog sastanka sa njim i japanskim kolegkom Tarom Kanom.

SAD su pozvale dve strane da uspostave “primirje” kako bi imale više vremena za pregovore, izjavio je jedan zvaničnik u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Bilo kakav negativni uticaj ove situaicje na razmenu obaveštajnih podataka može da zabrine SAD, koje smatraju trostranu bezbednosnu saradnju (Vašington, Tokio i Seul) ključnim za obuzdavanje nuklearne pretnje iz Severne Koreje.

Ekonomske posledice

Japanske mere su udar na proizvodnju čipova u Južnoj Koreji. Njen uvoz komponenata za poluprovodnike od svog suseda je dostigao prošle godine 11 milijardi dolara, ili petinu japanskog izvoza ovih materijala. To se negativno odražava na jednu od najvažnijih grana južnokorejske industrije, pa njen izvoz pada u poslednjih osam meseci.

Nedostatak poverenja

Tokio ukazuje na eroziju poverenja nakon presuda južnokorejskih sudova po kojima je japanskim firmama naloženo da plate obeštećenje Južnokorejancima koji su radili u njima prinudno tokom Drugog svetskog rata. Tokio naglašava da je to pitanje rešeno ugovorom o normalizaicji odnosa dve zemlje iz 1965. godine.

“Najpre želimo da Južna Koreja stvori atmosferu za dijalog sa poverenjem. To je njena odgovornost,” izjavio je šef japanske diplomatije Seko.




XS
SM
MD
LG