Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: Trump najavio dodatnu tarifu od 10 posto na robu iz Kine


Predsjednici Kine i SAD, Xi Jinping i Donald Trump, tokom jednog od susreta

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će uvesti dodatnu tarifu od 10% na kineski uvoz vrijedan 300 milijardi dolara, počevši od 1. septembra.

"Trgovinski pregovori se nastavljaju, a tokom pregovora Sjedinjene Države će, 1. septembra, započeti stavljajući malu dodatnu tarifu od 10 posto na preostalih 300 milijardi dolara robe i proizvoda koji iz Kine dolaze u našu zemlju. To ne uključuje 250 milijardi dolara na kojima već postoji tarifa od 25 posto", napisao je Trump na Twitteru.

U nizu tvitova, Trump je također okrivio Kinu za nepoštivanje obećanja o kupnji više američkih poljoprivrednih proizvoda i osobno je kritizirao kineskog predsjednika Xi Jinpinga zbog toga što nije učinio više na zaustavljanju prodaje sintetičkog opioidnog fentanila.

Američki i kineski pregovarači završili su u srijedu dvodnevni razgovor u Šangaju s malim naznakama napretka, iako su obje zemlje pregovore opisale kao konstruktivne. Druga runda sastanaka između pregovarača predviđena je za septembar.

Sjedinjene Države i Kina nalaze se u trgovinskom ratu od prošle godine.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG