Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavak pregovora Kine i SAD o trgovini


Ilustrativna fotografija

Kineski i američki pregovarači danas se nalaze u Šangaju da nastave pregovore o rešenju "trgovinskog rata".

Razgovori će se voditi danas i sutra u kineskom ekonomskom centru i prvi su direktni razgovori dve strane od kraha pregovora u maju, kada je američki predsednik Donald Tramp optužio Peking da ne ispunjava svoje obaveze.

Sa američke strane pregovore vode američki trgovinski predstavnik Robert Ljatizer i ministar finansija Stiven Mnučin a sa kineske vice premijer Liju He, prenosi Beta.

Kina i SAD od prošle godine natežu se oko trgovine i uzajamno su uveli jedna drugoj kaznene carine koji se odnose na robnu razmenu u vrednosti od 360 milijardi dolara.

Spor se proširio na tehnologiju, kada su u maju SAD stavile kineskog telekomunikacionog giganta Huavej na crnu listu američke administracije zbog bezbednosti.

Kineska zvanična agencija Sinhua je navela danas u komentaru da su veze izmedju Pekigna i Vašingtona napete i pozvala je SAD da se prema Kini ophode sa dužnim poštovanjem ako žele da se postigne dogovor.

Nastavak pregovora ipak predstavlja pozitivan korak posle primirja u trgovinskom ratu dogovorenog krajem juna između Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na samitu G20 u Japanu.

XS
SM
MD
LG