Dostupni linkovi

Peking: ‘Konstruktivni’ trgovinski razgovori sa SAD


Predsednici Kine i SAD, Si Đingping i Donald Tramp, tokom jednog od susreta
Predsednici Kine i SAD, Si Đingping i Donald Tramp, tokom jednog od susreta

Delegacije Kine i SAD zavrišile su u sredu razgovore o trgovini koje je Peking ocenio kao “konstruktivne”, uključujući o daljem uvozu američkih poljoprivrednih proizvoda. Novi susret je zakazan za septembar.

Ovo je prvi neposredni susret nakon što su se prošlog meseca lideri dve zemlje dogovorili da se zamrzne dalje uvođenje carina i nastave pregovori. Nakon večere u utorak u Šangaju i razgovora u sredu pre podne, američka delegacija u kojoj su bili predstavnik za trgovinu Robert Lajtizer (Lighthizer) i ministar finansija Stiven Mnučin (Steven Mnuchin), vratila se u Vašington.

Tokom susreta bilo je reči o većem kineskom uvozu američkih poljoprivrednih proizvoda, što je jedna od spornih tačaka, jer je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da Peking nije ispunio obećanje.

Razgovori su počeli sa niskim očekivanjima nakon što je Tramp optužio Kinu u utorak u poruci na Tviteru da blokira dogovor upozorivši na još nepovoljniji ishod po nju ukoliko to nastavi.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunjing je izjavila da SAD nastavlja sa politikom nagle promene stavova.

“Smatram da nema smisla da SAD vodi kampanju maksimalnog pritiska u ovom trenutku. Besmisleno je govoriti drugima da uzmu lek, kada ste vi bolesni”, kazala je Čunjing.

Nastavak trgovinskog rata dve najveće ekonomije na svetu izazvao je poremećaj u globalnom lancu snabdevanja i uzdrmao je finansijska tržišta nakon što su obe strane uvele carine u vrednosti od 360 milijardi dolara.

Prema izveštaju kineske vlade objavljenom u sredu, u julu je zabeležen dalji pad proizvodnih aktivnosti, treći mesec zaredom, što ukazuje na pritisak kojim je izložane druga najveća ekonomija na svetu.

U centru spora je zahtev Vašingtona Pekingu da spreči navodnu krađu američke tehnologije i omogući ravnopravne poslovne uslove američkim firmama.

Kina je tokom razgovora u Šangaju iskazala spremnost da poveća uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda, dok su SAD ukinule neka od ograničenja na kinesku telekomunikacionu kompaniju Hjuavej, prenosi Rojters.

Međutim, ostaju nerešena pitanja kao što su kineske državne subvencije firmama, prisilni transfer tehnologija kao uslov da strane kompanije posluju u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, te krađa intelektualne svojine.

Tramp je kazao uoči ovih razgovora da Kina nije ispunila obećanje o povećanju uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda, upozoravajući je da ako bude blokirala pregovore u očekivanju da on neće pobediti na predsedničkim izborima 2020, onda ishod može biti još gori po nju.

On i kineski predsednik Si Đingping saglasili su se tokom susreta u junu na marginama samite G20 u japanskoj Osaki, da nastave pregovore prekinute u maju. Tada su SAD podigle carine na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila tarifama na američki uvoz od 60 milijardi dolara. Tramp je zapretio uvođenjem carina na preostalih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, ali je odustao nakon susreta sa kineskim liderom.





XS
SM
MD
LG