Dostupni linkovi

Ruski zdravstveni zavod: Navaljni nije otrovan


Doktori iz ruskog državnog instituta saopštili su u sredu da nisu pronašli tragove otrova kod pritvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je hospitalizovan za vikend zbog sumnjivih, alergijskih simptoma.

Aleksej Tokarev, šef zavoda Sklifosovski za hitnu pomoć, koji ima laboratoriju za toksikologiju, kazao je da su analizirani uzorci Navljanog te da “nisu pronađene otrovne supstance,” prenose ruske novinske agencije.

Međutim, Anastazia Vasiljeva, lična doktorka Navaljnog, izjavila je u ponedeljak da stanje njenog pacijenta sugeriše da je “otrovan nepoznatom hemijskom supstancom”, zbog čega je u nedelju prebačen iz zatvora u bolnicu.

Navaljni je vraćen u ponedeljak u zatvor uprkos protesta njegove doktorke, koja je upozorila da postoji rizik da ponovo dođe u kontakt sa otrovom.

Navaljni, koji je zatvoren zbog organizovanja protesta koji vlasti nisu odobrile, kazao je da zvanično objašnjenje bolnice da je imao “alergiju”, ne zvuči smisleno, jer nikada nije patio od bilo koje alergijske reakcije.

Ostali opozicioni političari izražavaju bojazan da je možda u pitanju udar na život Navaljnog, kao najžešćeg kritičara predsednika Rusije Vladimira Putina.

Oni podsećaju da je i ranije bilo sličnih situacija. Tako je Pjotr Verzilov, aktivista koji je sarađivao sa pank grupom “Pussy Riot”, najednom ostao bez vida i bio je dezorijentisan 2018. godine, da bi se oporavio tek u Nemačkoj.

“Kada sam bio bez svesti i umirao u zavodu Sklifosovski, doktori takođe nisu ništa pronašli. Međutim, dva dana kasnije nemački lekari su konstatovali da sam bio otrovan,” istakao je Verzilov.

Doktori u berlinskoj bolnici “Charite” su tada saopštili da je “prilično verovatno” da je Verzilov otrovan.

Još jedna opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza je bio otrovan i pao komu 2015, nakon čega je u inostranstvo na lečenje.

XS
SM
MD
LG