Dostupni linkovi

Navaljni vraćen iz bolnice u zatvor


Ruski opozicioni lider Aleksej Navljni je otpušten iz bolnice u Moskvi u ponedeljak, gde je primljen zbog neobjašnjivog zdravstvenog problema, i pod stražom vraćen u zatvor, iako "se nije potpuno oporavio", rekla je njegova doktorka Anastazija Vasiljeva.

Ona je dodala da su lekari dali Navaljnom steroide od čega mu je bolje, ali da je vraćen u zatvor uprkos neophodnosti da se nastavi lečenje. Ona sumnja da je zatvorska ćelija možda kontaminirana.

Anastazia Vasiljeva, doktorka Alekseja Navaljnog
Anastazia Vasiljeva, doktorka Alekseja Navaljnog

Vasiljeva je optužila lekare u bolnici da nisu želeli da utvrde šta je uzrok Navaljnevih zdravstvenih problema.

"Aleksej je očito vraćen u zatvor po naredbi nekoga 'odzgo'", istakla ja Vasiljeva misleći na ruske vlasti.

Istovremeno, Olga Mihailova, Navaljnova pravna zastupnica je rekla novinarima ispred bolnice da je njen klijent otrovan neidentifikovanim hemijskim agensom, što je u nedelju istakla i doktorka Vasiljeva.Istovremeno, predstavnik bolnice je rekao da je Navaljni u zadovoljavajućem stanju.

Olga Mihailova, pravna zastupnica Alekseja Navaljnog
Olga Mihailova, pravna zastupnica Alekseja Navaljnog

Bolnica u Moskvi je saopštila u ponedeljak da je Navaljni pušten nakon poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja. Ova ustanova ističe da ne može da otkrije šta smatra uzrokom iznenadne bolesti Navaljnog zbog poverljivosti podataka pacijenta.

Elena Sibikina, jedna od doktorki koja je lečila Navaljnog, rekla je novinarima da "nije dokazana" tvrdi je Navaljni otrovan hemijskom supstancom, te da njegov život nije u opanosti.

Navaljni je juče hitno prebačen u bolnicu iz zatvora u kojem je služi tridesetodnevnu kaznu zbog kršenja zakona o protestima, nakon hapšenja 24. jula.

Policija je dan ranije privela više od 1.000 ljudi zbog navodnih nelegalnih demonstracija, na koje je pozvao Navaljni.

Postoje kontradiktorni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju.

Doktorka Anastasija Vasiljeva, koja leči Navaljnog već nekoliko godina, rekla je juče da nadutost i osip na licu liče na hemijsko trovanje, te da on "nikada ranije nije imao alergijsku reakciju."

Ona je rekla da su bolnički zvaničnici koji su dali dijagnozu da se radi o alergijskoj reakciji odbili da na njemu obave sve potrebne testove. Također je navela kako smatra sumnjivim to što vlasti njoj nisu dozvolile da ga propisno pregleda.

"Pretpostavljam da uzrok 'bolesti' Alekseja Navaljnog može biti određeni toksički agens", napisala je Vasiljeva na svom Fejsbuku, prenosi AFP.

Pozvala je da se uzorci njegove posteljine, kože i kose testiraju na hemijske agense.

XS
SM
MD
LG