Dostupni linkovi

Tači sa predsednicom Centralne izborne komisije o izborima


Spreman da raspiše izbore: Hašim Tači
Spreman da raspiše izbore: Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se u sredu sa predsednicom Centralne izborne komisije (CIK), Valjdetom Dakom, sa kojom je razgovarao o spremnosti te institucije da organizuje prevremene izbore, „ukoliko se za to pojavi potreba“.

U saopštenju predsednika navodi se da je Tači naglasio da će u skladu sa ustavnim obavezama iscrpeti sve mogućnosti da tokom konsultacija sa političkim partijama „pronađe odgovor na novu političku realnost“.

„Ukoliko političke partije nisu u stanju da odgovore na ovu novu političku realnost u razumnom roku, spreman sam da odmah raspišem nove izbore“, kazao je Tači.

Tači je ponovio da je od suštinske važnosti da Kosovo ima "novu, funkcionalnu i efikasnu vladu, što inkluzivniju i što pre, a kako bi se krenulo napred sa važnim procesima".

Daka je, s druge strane, saopštila da je CIK spreman da organizuje prevremene izbore u svakom trenutku.

Tači je konsultacije sa političkim partijama otpočeo u utorak, sastankom sa političkim predstavnicima bošnjačke i turske zajednice. Kazao je da će se konsultacije sa ostalim partijama nastaviti zavisno od agende i od dešavanja unutar partija.

Do sada, sve političke partije su se izjasnile da podržavaju prevremene izbore nakon ostavke Ramuša Haradinaja sa premijerske pozicije 19. jula, zbog poziva Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

XS
SM
MD
LG