Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kandidat za ambasadora SAD u Srbiji: Prioritet normalizacija sa Kosovom


Srbija ima ključnu ulogu u rehionalnoj stabilnosti: Entoni Godfri

Kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da će njegov prioritet biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i pronalazak trajnog i održivog rešenja, preneo je Glas Amerike.

Američki diplomata koji je bio zamenik ambasadora u Moskvi, rekao je pred Odborom za spoljne poslove u Senatu koji treba da potvrdi njegovu nominaciju, da je svestan "malignog uticaja Rusije" i istakao da je u strateškom interesu SAD da podrže Srbiju na evropskom putu.

"Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti. U strateškom je interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju i podržavamo njenu integraciju u EU. Srbija je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi zemlja napredovala ka EU", rekao je Godfri u uvodnoj reči na pretresu u Senatu.​

Američki diplomata o čijoj nominaciji treba da glasa Senat u punom sastavu, kazao je da je najvažnija regionalna stabilnost i da Srbija mora da normalizuje odnose sa Kosovom kako bi napredovala ka EU.

Godfri je rekao da će njegov prioritet, ako bude potvrđen kao ambasador, biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i da će ohrabrivati obe strane da se vrate za pregovarački sto.

"Radimo na tome u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, da nadjemo način da Srbija i Kosovo dodju do rešenja, da odstupe od kontraproduktivnih koraka kojima obe strane pribegavaju. Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo“, rekao je Godfri odgovarajući na pitanje šta se može učiniti da Srbija i Kosovo dodju do rešenja.

On je rekao da je posle diplomatske službe u Moskvi, “u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija koju vodi u Evropi" i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

Kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji je rekao da je cilj SAD na Zapadnom Balkanu suprotan ciljevima Rusije, ali saglasan sa ciljem Srbije da se integriše na Zapad, te da će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što uključuje i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Američki diplomata dodao je i da će, ako bude izabran, raditi na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Entoni Godfri istakao je da će nastaviti da pritiska Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići 1991. godine i da će učiniti sve da odgovorni budu privedeni pravdi, bez obzira na položaj i rang.

Ocenivši da su demokratija i vladavina prava važan element delovanja SAD u Srbiji i da želi da promoviše i brani demokratske vrednosti, Godfri je rekao da nasilje nad novinarima i prenje nasiljem u Srbiji povećavaju autocenzuru i sprečavaju mogućnost novinara da objektivno informišu javnost.

Na pretresu pred Odborom za spoljne poslove Senata Godfri je rekao da će raditi na značajnim američkim investicijama u Srbiji, koje su za sada otvorile 20.000 radnih mesta od 2000. godine.

Naveo je da je Srbija važan partner u vojnim odnosima kao i u misijama za održavanje mira, a da je saradnja Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od najuspešnijih u Evropi.

Entoni Godfri trenutno služi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina službe u američkoj Mornarici i diplomatiji. Tokom diplomatske karijere bio je zamenik ambasadora u Jermeniji, a služio je i u ambasadama u Zagrebu, Dablinu i Minsku. Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i kako kaže "srpsko-hrvatski jezik".

XS
SM
MD
LG