Dostupni linkovi

Ambasador SAD u Srbiji: Kosovske takse prepreka dijalogu


Ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott
Ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott

„Tarife su prepreka za nastavak dijaloga i mi smo jasno rekli Vladi Kosova da mislimo da ih treba ukinuti kako bi se pregovori nastavili“, rekao je ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat.

Skat je posle potpisivanja sporazuma o pomoći Sjedinjenih Država Srbiji rekao da SAD „još uvek priznaju vođstvo Evropske unije u procesu pregovora“, kao i da misli da je najvažnije da se obe strane vrate za pregovarački sto.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović poručila je da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da je važno da svi pozovu Prištinu da ukine takse, kako bi se dijalog nastavio.

„Bitno je da svi aktivno učestvuju u tome, a to sad nije samo pitanje toga da li je prevaga na strani EU koja i dalje posreduje u dijalogu, i uloge SAD ili nekih drugih zainteresovanih aktera“, rekla je Joksimović, dodajući da takse predstavljaju „kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA)“.

XS
SM
MD
LG