Dostupni linkovi

Amazon se suočava sa istragom EU o upotrebi izvora podataka o trgovcima


Amazon, najveća svjetska online trgovina, mogao bi se suočiti sa antitrustovskom istragom Evropske unije (EU) u roku od nekoliko dana o upotrebi podataka o trgovcima, izjavila je osoba koja je, kako prenosi Reuters, upoznata o ovom pitanju.

Povodom ovoga oglasio se Amazon i kaže da će u potpunosti sarađivati sa regulatorima antitrusta u istraživanju o korištenju podataka trgovaca.

Evropska komisija je, usred poziva pojedinih trgovaca za prekid trgovine, od septembra prošle godine tražila povratnu informaciju od trgovaca i proizvođača te nekoliko nosilaca konkurencije, koji dublje razmatraju poslovne prakse Amazona.

Evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager rekla je da se radi o kompaniji koja na svom sajtu trgovcima ustupa prostor a istovremeno se takmiči sa istim, koristeći njihove podatke za sopstvene prodaje.

Trgovci su se žalili na štetu koju su prouzrokovale Amazonove kopije njihovih proizvoda.

Politico je prvi put prijavio istragu prošle nedjelje.

Komisija je pokušavala da definiše tržište na kojem Amazon posluje kako bi utvrdila gdje je konkurencija mogla da nanese štetu, kažu drugi izvori, podsjeća Reuters.

Ovo nije prvi Amazonov susret sa Komisijom.

Prije dvije godine, rečeno je da Amazon Luksemburgu mora da plati porez od oko 250 miliona eura zbog nelegalnih poreskih olakšica. Iste godine se dogovorio oko distribucije poslova sa izdavačima e-knjiga u Evropi.

U međuvremenu, Amazon je postigao sporazum sa njemačkim antimonopolskim autoritetom kako bi preispitao svoje uslove korištenja za treće trgovce, koji su se žalili na nepravedno postupanje prilikom prodaje preko najvećeg svjetskog maloprodajnog prodavca.

XS
SM
MD
LG