Dostupni linkovi

Trump: Odgovorit ćemo Francuskoj zbog poreza tehnološkim firmama


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i predsjednik SAD Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da će Sjedinjene Države uskoro uzvratiti Francuskoj "značajnim recipročnim mjerama" nakon što je Pariz najavio uvođenje poreza tehnološkim kompanijama iz SAD, prenosi Reuters.

"Ako im iko uvodi porez, to treba da bude zemlja iz koje dolaze, dakle SAD. Objavit ćemo značajne recipročne mjere na Macronovu ludost uskoro”, Tweetao je Trump. “Uvijek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog”.

Prošle sedmice, Trump je razgovarao sa Macronom i izrazio zabrinutost zbog prijedloga te zemlje da uvede ‘digitalne poreze’, saopćila je Bijela kuća.

Ured za trgovinu SAD-a saopćio je da izjave zvaničnika Francuske ukazuju na to da će “porez predstavljati diskriminaciju američkih kompanija ... dok će manje kompanije biti izuzete, a posebno one koje posluju samo u Francuskoj“.

Porez će se primjenjivati retroaktivno od početka 2019. godine.

Prije dvije sedmice, francuski Senat je odobrio 3% poreza koji će se primjenjivati na prihode od digitalnih usluga koje su u Francuskoj zaradile firme sa više od 25 miliona eura u prihodima u Francuskoj i 750 miliona eura prihoda širom svijeta.

Ostale zemlje EU, uključujući Austriju, Veliku Britaniju, Španiju i Italiju, također su objavile planove za vlastite poreze na digitalne usluge.

Kažu da je porez potreban jer velike, multinacionalne kompanije kao što su Facebook i Amazon sad mogu da ostvaruju profit u zemljama sa niskim porezima kao što je Irska, bez obzira na to odakle potiču prihodi.

XS
SM
MD
LG