Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haradinaj zatražio tumačenje Ustavnog suda o vladanju u ostavci


Haradinaj se u Specijalnom tužilaštvu u Hagu prošle nedelje branio ćutanjem

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj saopštio je u ponedeljak da je Ustavnom sudu Kosova predao zahtev za "interpretaciju čina njegove ostavke sa pozicije premijera i definisanje ovlašćenja kao i funkcionisanje Vlade nakon takvog čina".

Istovremeno, pozvao je predsednika zemlje i političke partije da poduzmu potrebne korake kako bi se proglasili prevremeni izbori.

Haradinaj je podneo ostavku 19. jula nakon poziva na saslušanje pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog. U Hagu se na saslušanju branio ćutanjem i rekao da ne očekuje optužnicu.

Haradinaj: Još ne znam za šta me sumnjiče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

​Po povratku u Prištinu rekao je da će se vratiti premijerskim obavezama, ali njegov rad i ovlašćenja kao premijera u ostavci doveli su u pitanje ministri iz Demokratske partije Kosova tokom sednice vlade u petak, kada je odlučio da će se obratiti Ustavnom sudu.

Haradinaj je danas izjavio da je predao zahtev Ustavnom sudu ne samo da zatraži objašnjenje o pravnoj situaciji koja je nastala nakon njegove ostavke, već da se time izbegne i institucionalni vakum.

"Nadam se da će Sud zbog urgentne situacije brzo odlučiti. Kakva god odluka bila, ja ću je poštivati", dodao je on.

Na konferenciji za novinare danas Haradinaj je rekao da se Ustavnom sudu obratio u svojstvu "premijera u ostavci", kako bi se, pored ostalog, dobilo i objašnjenje i za slične situacije u budućnosti.

"Naš Ustav nije precizirao šta se dešava kada premijer podnese ostavku", kazao je on, dodajući da je to objašnjenje Kosovu potrebno i ubuduće.

Haradinaj je dodao da obraćanje sudu nikako ne treba da utiče na raspisivanje prevremenih izbora.

Istakao je da od predsednika Hašima Tačija nije dobio poziv za konsultacije, koje je Tači najavio za ovu nedelju. Haradinaj je, međutim, rekao da je pozvao na sastanak u utorak lidere vladajućih političkih partija.

Haradinaj je takođe istakao da je od svoje parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova tražio da se pokrene inicijativa o raspuštanju Skupštine Kosova.

Dodao je da postoji mogućnost da narod izabere svoje predstavnike, te je pozvao i srpsku zajednicu da iskoristi tu mogućnost i izabere one najbolje koji će raditi u korist njihova prava.

XS
SM
MD
LG