Dostupni linkovi

Britanski šef diplomatije: Izlazimo iz EU sa ili bez dogovora


Raab: 'Želimo dobar sporazum s partnerima iz EU, ali'...'

Velika Britanija se pojačano priprema za Brexit bez sporazuma i biće spremna 31. oktobra izaći iz Evropske unije s dogovorom ili bez njega, rekao je danas britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, dok EU Britaniju upozorava da promijeni svoj "tvrdoglavi" stav o Brexitu.

Raab, pristaša Brexita, rekao je da se "nedemokratski" irski zaštitni mehanizam treba izbaciti iz sporazuma o razdruživanju.

"Želimo dobar sporazum s partnerima iz EU, ali to treba uključivati ukidanje nedemokratskog zaštitnog mehanizma", rekao je Raab za BBC.

"Prema uputstvima britanskog premijera, koje je kabinet prihvatio, pojačano se priprema za izlazak iz Unije", naveo je ministar.

Ministri su u nedjelju rekli da vlada pretpostavlja da EU neće ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovoren s bivšom premijerkom Theresom May, a kojem se njen nasljednik Boris Johnson protivi i pojačano radi na pripremama za izlazak iz bloka 31. oktobra bez sporazuma.

EU je u ponedjeljak upozorila Britaniju da odustane od svog "tvrdoglavog" stava prema Brexitu i izbjegne razdruživanje bez sporazuma.

Konzervativac Oliver Letwin, koji se protivi izlasku iz EU-a bez sporazuma, rekao je za BBC da zastupnici trebaju pokušati zaustaviti takav ishod, ali i da nije sigurno hoće li parlament spriječiti takav scenario.

"Prihvatam da možda nećemo uspjeti spriječiti Brexit bez sporazuma", rekao je Letwin.

XS
SM
MD
LG