Dostupni linkovi

Junker: Sporazum o Bregzitu najbolji i jedini


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je novom britanskom premijeru Borisu Džonsonu da je Sporazum koji je njegov prethodnik na toj funkciji Tereza Mej postigla u novembru sa EU najbolji i jedini, saopšteno je danas iz Junkerove kancelarije.

U saopštenju se navodi da je Junker tokom telefonskog razgovora sa Džonsonom rekao da će EU izvršiti analizu bilo kakve zamisli koju iznese Velika Britanija, ukoliko je u skladu sa Sporazumom o "Bregzitu".

Zahtevi za izmeni sporazuma o razlazu koje je u četvrtak pomenuo Boris Džonson su neprihvalljivi i Evropska unija (EU) treba da se pripremi za izlazak Velike Britanije iz članstva bez dogovora, upozorio je evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

Džonson je rekao da ukoliko sporazum treba da bude zaključen, iz njega treba ukloniti odredbu o "bekstopu" - "bezbednosnoj mreži" propisa, odnosno "tvrdu granicu" s Irskom, da se posle Bregzita ne bi prekinule privredne veze Velike Britanije s njom, a putovanja otežala.

Medjutim, Barnije je u dopisu članicama EU naveo da je "to očigledno neprihvatljivo".

Barnije je dodao da "agresivna retorika" novog premijera u Londonu koji daje prednost Bregzitu bez dogovora - što "nikada neće biti izbor Unije", znači da EU treba da se pripremi i za takvu mogućnost.

Novi britanski premijer je izjavio u parlamentu da bi više voleo da Velika Britanija napusti EU sa sporazumom, ali su odredbe sporazuma o razlazu koji je Tereza Mej zaključila sa Evropskom unijom "neprihvatljive", te ih je i britanski Parlament odbacio.

Brisel je u više navrata insistirao na tome da neće biti novih pregovora o dogovoru postignutom u novembru prošle godine sa tadašnjim premijerom Terezom Mej.

XS
SM
MD
LG