Dostupni linkovi

Facebook kažnjen sa pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti 


Prošlogodišnji prihod Facebooka iznosio je 56 milijardi
Prošlogodišnji prihod Facebooka iznosio je 56 milijardi

Američki tehnološki gigant Facebook morat će platiti rekordnih pet milijardi dolara kazne za narušavanje privatnosti a pored toga morat će restruktuirati svoj pristup problemu privatnosti, saopštili su iz Federalne komisije za trgovinu (FTC).

Komisija je glasala tri na prema dva za usvajanje ove kazne koja zahtjeva i odobrenje suda. Demokrate su se protivile odluci uz argumente da ova kazna nije dovoljna i da je suma za kaznu također nedovoljna.

"Uprkos upornim obećanjima milijardi svojih korisnika širom svijeta da mogu kontrolisati način na koji se dijele njihove privatne informacije na Facebooku, oni su potkopali izbor svojih korisnika," rekao je predsjedavajući FTC-a Joe Simons.

Ovo je najveća kazna koju je Federalna komisija za trgovinu izrekla nekoj tehnološkoj kompaniji mada će se ona samo neznatno osjetiti u kompaniji koja prošle godine imala prihode od 56 milijardi dolara.

"Visina kazne od pet milijardi dolara i široke mjere oko poslovanja su bez presedana u historiji FTC-ja", rekao je Joe Simons. On je naveo da je cilj novih restrikcija da se promeni čitava kultura Facebooka vezana za privatnost da bi se smanjila vjerovatnoća daljih kršenja.

Novi dogovor FTC-ija sa Facebookom znači i uspostavljanje "nezavisnog odbora privatnosti". Članovi odbora moraju biti nezavisni i imenovaće ih nezavisno tijelo. Namjera je da se otkloni nesmetana kontrola izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckenberga.

Facebook je također prihvatio da uvede veći nadzor nad aplikacijama koje nisu njihovo vlasništvo.

Facebooku se također zabranjuje da traži pasworde emailova drugih servisa kada se klijenti prijavljuju. Također im se zabranjuje korištenje telefonskih brojeva koje prikupe tokom sigurnosnih provjera, poput duple verifikacije.

Iz Facebooka su saopštili da će im dogovor sa FTC-jem omogućiti uspostavljanje 'sveobuhvatnog okvira za zaštitu privatnosti ljudi.'

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG