Dostupni linkovi

Mogućnost rušenja još jednog iranskog drona


USS Boxer

Postoji mogućnost da je brod američke mornarice srušio drugu iransku bespilotnu letjelicu u Ormuskom moreuzu prošle sedmice, izjavio je u utorak šef američke Centralne komande.

Sjedinjene Države saopštile su u četvrtak da je brod mornarice "uništio" iranski dron u Ormuskom moreuzu nakon što je dron zaprijetio brodu, ali Iran je rekao da nema informacija o gubitku svoje bespilotne letjelice.

"Uvjereni smo da smo oborili jedan dron, možda smo srušili i drugi," izjavio je general Kenneth McKenzie u intervjuu za američki CBS News.

Jedan američki zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, u izjavi za Reuters rekao je da je ratni brod Boxer možda prošle sedmice srušio drugi dron iako još uvijek rade na potvrdi.

"Sigurno smo srušili jedan. Možda je bio i drugi tu."

Tenzije na Bliskom istoku između SAD-a i Irana traju mjesecima – a njihova kulminacija prošlog mjeseca bilo je obaranje američke bespilotne letelice.

Američki dron su krajem juna oborili pripadnici iranske Revolucionarne garde, koju su vlasti SAD-a proglasile terorističkom organizacijom. Tada se pominjala mogućnost američke intervencije protiv Irana – a sam Trump je potvrdio da je opozvao prethodno odobreni napad na Iran.

Sjedinjene Države su u prethodna dva meseca uvećale svoje vojno prisustvo na području Bliskog istoka.

U maju i junu 2019. godine SAD su poslale ukupno 2.500 vojnika.

SAD su se 2018. povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom dok su Britanija, Francuska, Kina Nemačka i Rusija ostale potpisnice.

Iran je u junu saopštio da jepremašio granicu skladištenja obogaćenog uranijuma dogovorenu nuklearnim sporazumom svetskih sila 2015. godine. Iran i svetske sile 2015. godine potpisale su sporazum kojim je ograničen iranski nuklearni program.

Pročitajte i ovo:


XS
SM
MD
LG