Dostupni linkovi

Trump potvrdio da je odobrio pa zaustavio napade na Iran


Američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u petak da je dan ranije bio odobrio, pa zaustavio američke udare na Iran.

U seriji tweetova, on je naveo da je napade spriječio deset minuta prije nego što su počeli.

"U ponedjeljak su oni srušili dron koji je letio iznad međunarodnih voda. Bili smo napeti i odlučni da uzvratimo prošle noći na tri različita mjesta. Kada sam upitao koliko ljudi će umrijeti '150 gospodine' bio je odgovor od generala. Deset minuta prije napada ja sam zaustavio, neproporcionalno za obaranje jednog drona u kojem nije bilo čovjeka. Ja nisam u žurbi, naša vojska je obnovljena, nova i spremna da krene, do sada najbolja na svijetu. Sankcije ujedaju i sinoć ih je još dodato. Iran nikada ne smije imati nuklearno oružje, ni protiv SAD niti protiv svijeta", obrazložio je Trump.

​SAD su u petak zabranile američkim avionima da prelijeću preko iranskog administrativnog vazdušnog prostora preko Persijskog zaliva i Zaliva Omana, nakon što je Iranska revolucionarana garda oborila američki vojni bespilotni avion za nadgledanje.​

I Iran i SAD su potvrdile da je u četvrtak oborena američka bespilotna špijunska letjelica. Razlika je samo u tome što Teheran tvrdi da su upali u njihov vazdušni prostor i da je to bila "vrlo opasna provokacija", dok SAD tvrde da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru.

XS
SM
MD
LG