Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za koga 'igraju' crnogorske NVO


Jedna od akcija NVO MANS (Podgorica, jun 2015, ilustrativna fotografija)

Saradnja Vlade i nevladinih organizacija u procesu evropske integracije Crne Gore je više formalna nego suštinska ocjena je većine relevantnih NVO čiji su predstavnici članovi vladinih radnih grupa za pregovaračka poglavlja sa EU. Dalje navode da zbog ignorantskog odnosa države učešće u radu radnih grupa za pregovaračka poglavlja postalo je gotovo besmisleno.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da ponekad ima utisak da predstavnici crnogorskih NVO do kraja, kako je rekao, transparentno brane svaku poziciju evropskih pregovarača, zaboravljajući da su oni zapravo članovi, figurativno rečeno, crnogorskog tima u pregovorima sa EU:

"Dakle, bilo bi logično da smo mi jedan tim, a da EU ima svoj tim. Kažem, stičem utisak da se ne ponašamo uvijek tako i sugerišem da otvoren, beskompromisan dijalog vodimo unutar radnih grupa i da na osnovu takvog dijaloga dolazimo do zajedničke platforme, koju ćemo onda zajedno i braniti u dijalogu sa partnerima iz Brisela", pojasnio je Marković tokom debate o saradnji države i NVO u Podgorici.

Dakle, bilo bi logično da smo mi jedan tim, a da EU ima svoj tim. Kažem, stičem utisak da se ne ponašamo uvijek tako: Duško Marković
Dakle, bilo bi logično da smo mi jedan tim, a da EU ima svoj tim. Kažem, stičem utisak da se ne ponašamo uvijek tako: Duško Marković

Premijer je kazao da bi volio da čuje zašto dio NVO, umjesto da raspravu o procesu EU integracije vodi u okviru radnih grupa, prije bira medijski prostor za artikulisanje svojih, najčešće, kako je ocijenio političkih umjesto ekspertskih stavova.

Marović: Mi nosimo crnogorski dres

Jovana Marović iz Politikon mreže koja je članica Radne grupe za poglavlje 23 o vladavini prava, smatra da u Vladi postoji nerazumijevanje angažmana i rada dijela NVO koje, kako je istakla pokušavaju da svojim znanjem pomognu državnim organima da unaprijede svoje politike i približe ih evropskim standardima.

Zato je, kako ističe, ne čudi dilema premijera za koji tim igraju crnogorske NVO:

“Mi igramo u crnogorskom timu i nosimo crnogorski dres. Problem je što vi to dobro ne vidite i što stalno živimo u atmosferi zastrašivanja i targetiranja neprijatelja i sa stalnom potrebom da tražimo neprijatelje iznutra i spolja i onda su svi koji kritikuju i koji misle drugačije u ovom sistemu neprijatelji i nijesu dobrodošli. Možemo krenuti naprijed samo ako kritikujemo i ako se na te kritike odgovara adekvatno”, poručuje Marović.

Još jedna predstavnica NVO u radnoj grupi za poglavlje 23, Dina Bajramspahić iz Instituta alternativa, konstatuje da je i pored snažne volje i znanja, njihvo učešće u radnoj grupi za to poglavlje dovedeno do besmisla jer se njihovi predlozi i sugestije ne prihvataju.

Četiri neispunjena zahteva

Podsjeća da su oni još prošle godine uputili četiri tehnička zahtjeva za unaprjeđenje stanja u pregovorima u okviru poglavlja 23 ali da do danas ni jedan nije ispunjen:

“Ja danas ne likujem nego žalim što mi još nijesmo dobili završna mjerila za pregovor sa EU. Mi u toj radnoj grupi nijesmo uspostavili atmosferu bilo kakvog stvaralačkog rada. Iako učestvujem na gotovo svim sastancima oni su postali apsolutno besmisleni jer se naši predlozi i zahtjevi uvijek odbijaju, uvijek dobijemo odgovor koji je 'ne'”, navodi Bajramspahić.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović, međutim, kaže da država i NVO nijesu na početku suštinske saradnje nego da ona kao takva već postoji:

“Mi sa NVO imamo u najvećem broju slučajeva dnevne komunikacije i one nijesu formalne, nego suštinske. Brojni su primjeri svakodnevnih razmjena i mejlova i SMS poruka i telefonskih poziva. Sve to karakteriše otvorenost, spremnost da se čuje drugačije mišljenje, da se čuje sugestija i spremnost da se čuje kritika”, pojasnio je Simović.

Paralelno sa debatom prvaka civilnog sektora i Vlade koji su raspravljali o tome kako unaprijediti saradnju, u crnogorskom parlamentu poslanici i vlasti i opozicije zajednički su odbili projekat MANS, jedne od vodećih NVO u Crnoj Gori.

Naime, MANS je pokrenula mobilnu aplikaciju preko koje građani mogu da postave pitanja poslanicima na političke, ekonomske i društvene teme, međutim poslanici su odbili učešće u tom projektu.

Poslanica najjače opozicione grupacije, Demokratskog fronta, Marina Jočić saopštila je da ne želi nikakvu saradnju sa MANS:

“MANS nema one karakteristike koje bi jedna NVO trebalo da ima, da je neutralna i slično. Ta NVO je napravila mnogo političke štete Demokratskom frontu i javno kažem da sa njima nećemo sarađivati na ovom projektu”, kategorično je poručila Jočić.

I predsjednik Skupštine Ivan Brajović, inače predsjednik Socijaldemokrata, koalicionih partnera Đukanovićeve DPS na državnom nivou, smatra da je alcija MANS neprihvatljiva:

“Ja sam neko ko je apsolutno za saradnju sa NVO sektorom ali mislim da ste u pravu kada ste kazali da ne treba neko drugi da preuzima ulogu poslanika. U svakom slučaju ja mislim da je stvar poslanika koja pitanja će postavljati i kako”, rekao je Brajović.

Jedino je poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević generalno imao pozitivan stav prema aplikaciji MANS-a.

Jedino je poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević generalno imao pozitivan stav prema aplikaciji MANS-a
Jedino je poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević generalno imao pozitivan stav prema aplikaciji MANS-a

Premijerov model saradnje

Inače, crnogorski premijer Duško Marković je predložio model produktivnije saradnje sa civilnim sektorom koja uključuje zajedničke sastanke jedanput u dva mjeseca a zatražio je i da se ubuduće redovno objavljuju izvještaji sa sjednica svih radnih grupa za pregovaračka poglavlja sa EU.

Inače, u vladinim radnim grupama za pregovore sa EU učestvuje preko 100 predstavnika civilnog sektora.

Podsjetimo, Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu u decembru prošle godine, otvorila Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Time je Crna Gora u pregovorima sa EU do sada otvorila 32 od ukupno 33 pregovaračkih poglavlja, dok je ostalo neotvoreno još Poglavlje 8, koje je posvećeno konkurenciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG