Dostupni linkovi

EU: Crna Gora da da konkretne rezultate u jačanju vladavine prava


Ilustrativna fotografija

Evropska Unija je upozorila Crnu Goru da mora da dokaže konkretne rezultate u jačanju vladavine prava, kako bi nastavila da napreduje u pristupnom procesu.

Genoveva Ruiz Cavalera, direktorka direktorijata za pristupne pregovore u Evropskoj komisiji istakla je da osim napretka u otvaranju poglavlja, Crna Gora treba da pokaže opipljive rezultate u poglavljima koja se tiču vladavine prava, jer će to odrediti njen dalji napredak u pristupnom procesu.

Ruiz Cavalera je iznela ove navode nakon sastanka Stabilizacije i pridruživanja između EU i Crne Gore.

“Ispunjavanje prelaznih merila u poglavljima 23 i 24 mora biti glavni prioritet Crne Gore u pristupnim pregovorima i u našim budućim koracima”, poručila je Ruiz Cavalera.

Istu poruku prenela je i Rumunija – predsedavajuća Evropskom unijom. I ambasadorka Rumunije u EU, Luminita Teodora Odobescu je u ime predsedavajuće Evropskom unijom naglasila potrebu da zvanična Podgorica ojača napore u ključnim reformama: vladavini prava, ekonomskom upravljanju i javnoj upravi.

“Od suštinske je važnosti da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u vladavini prava”, naglasila je Odobescu.

Zvaničnu Podgoricu je na ovom sastanku predstavio državni sekretar, Zoran Janković.

“Za Crnu Goru proces evropskih integracija je glavni spoljnopolitčki prioritet”, podvukao je Janković.

Bio je ovo deseti po redu sastanak u okviru Stabilzacije i pridruživanja. Crna Gora i dalje ima status najnaprednije zemlje u pristupnom procesu. Državi je preostalo da otvori još samo jedno poglavlje u pregovorima, dok je tri poglavlja privremeno zaključila.

XS
SM
MD
LG