Dostupni linkovi

Izrael ruši palestinske domove u istočnom Jerusalimu


Izraelske vlasti su započele u ponedeljak rušenje palestinskih domova južno od Jerusalima koje smatraju nelegalnim, uprkos kritikama međunarodne zajednice.

Nekoliko stotina izraelskih policajaca i vojnika blokiralo je najmanje četiri zgrade u oblasti Sur Baher, koje je Izrael okupirao u ratu 1967, nedaleko od bezbednosne ograde koja odvaja Zapadnu obalu.

Potom je teškom mašinom započeto rušenje delimično izgrađene dvospratnice.

Izraelske vlasti saopštile su da su ove zgrade napravljene suviše blizu ograde koja odvaja Zapadnu obalu od Izraela.

Palestinci optužuju Izrael da koristi bezbednost kao izgovor da ih potisne iz ove oblasti u okviru dugoročnih napora da proširi naselja izraelskih doseljenika i puteve koji ih povezuju.

Oni ukazuju da se većina zgrada nalazi u oblastima koje bi trebalo da se nađu pod civilnom kontrolom Palestinske uprave, u skladu sa sporazumima između palestinske i izraelske vlasti.

“Gradio sam ovu kuću ciglu po ciglu. Sanjao sam da imam svoju kuću. Sada gubim sve”, kazao je Tarek el Vahaš (37), prenosi Rojters.

“Imam dozvolu palestinskih vlasti. Smatrao sam da radim po zakonu,” dodao je Vahaš.

Stanovnici su 18. juna dobili rok od 30 dana sa obaveštenjem o nameri izraelskih vlasti da poruše ove objekte, od kojih su mnogi još u izgradnji.

Prema podacima agencije UN za humanitarne poslove OCHA, odluka obuhvata deset zgrada, uključujući oko 70 stanova.

Izraelski ministar unutrašnje bezbednosti Gilad Erdan je rekao da je u akciji rušenja uključeno 700 policajaca i 200 vojnika.

“Uprkos naredbi vojnog komandanta, ovdašnji stanovnici su uzeli zakon u svoje ruke. Ima na stotinu nelegalnih građevina. Ali nije reč samo o tome. Nekoliko desetina njih se nalazi skoro na liniji razdvajanja, ugrožavajući bezbednnosne snage koje ovde deluju,” kazao je Erdan.

Palestinski premijer Mohamad Štajeh je rekao da će se žaliti Međunarodnom krivičnom sudu.

“Vlada osuđuju ovu agresiju. To je nastavak nasilnog raseljevanja stanovnika Jerusalima sa njihove zemlje i kuća. To je ratni zločin i zločin protiv čovečnosti”, kazao je Štajeh.

Palestinci se pribojavaju da će rušenje ove zgrade stvoriti presedan za slične puteze u gradovima duž bezbednosne ograde, koja se proteže nekoliko stotina kilometara oko Zapadne obale.

“Politička geografija” sela Sur Baher je veoma komplikovana. Delom se nalazi u unutar granica Istočnog Jerusalima, koji je okupirao Izrael, a drugi deo izvan bezbednosne ograde, na Zapadnoj obali. Istovremeno, treći deo je između, izvan Jerusalima ali sa izraelske strane barijere, navodi Rojters.

Džejmi Mekgoldrik (Jamie McGoldrick), koordinator UN za humanitarna pitanja i drugi zvaničnici svetske organizacije, pozvali su prošle sedmice izraelske vlasti da odustanu od plana o rušenju građevina.

I Evropska Unija je kritikovala potez izraelskih vlasti.

“Nastavak ove politike podriva održivost rešenja sa dve države i mogućnost trajnog mira,” navodi EU.

Međutim, Vrhovni sud Izraela je zauzeo drugačiji stav. “Građani su uzeli zakon u svoje ruke kada su počeli i nastavili gradnju bez prethodnog pribavljanja specijalne dozvole vojnog komandanta,” navodi ova pravosudna institucija dodajući da građevine blizu bezbednosne ograde mogu da posluže kao skrovište za napadače.

Izraelske vlasti smatraju da je pomenuta barijera – duga 720 kilometara – sprečila mnoge palestinske samoubilačke akcije. Palestinci pak ističu da je to otimanje zemlje u cilju aneksije delova Zapadne obale.

Međunarodni sud pravde u Hagu je saopštio savetodavno mišljenje 2004. u kome se ističe da je podizanje ograde na okupiranoj teritorji “u suprotnosti sa međunarodnim pravom”.

Izrael je odbacio ovaj stav kao politički motivisan.

Rušenje palestinskih domova je poslednji potez u dugom sukobu oko budućnosti Jerusalima u kome živi 500 hiljada Jevreja i 300 hiljada Palestinaca, i središte je svetih mesta judeizma, islama i hrišćanstva.


XS
SM
MD
LG