Dostupni linkovi

Ukrajina: Zelenski pobedio, najavljuje pregovore o vladi


Zelenski: Premijer Ukrajine treba da bude novo lice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Zelenski: Premijer Ukrajine treba da bude novo lice

Stranka "Sluga naroda", koju vodi aktuelni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, održanim u nedelju, ali neće moći samostalno da formira vlast, pokazuju preliminarni rezultati.

Prema podacima ukrajinske Centralne izborne komisije, na izborima je glasalo 50 posto glasača.

Izlazne ankete pokazuju da stranka “Sluga naroda” ima najveću podršku, od 44,4 posto, dok je iza nje sa 12,5 posto proruska Opoziciona plaforma – Za život, koju predstavlja Jurij Bojko. Na trećem mestu je Evropska solidarnost, bivšeg predsednika Petra Porošenka, sa 8,5 posto podrške, a iza stranka Otadžbina, bivše premijerke Julije Timošenko sa 7,7 posto. Cenzus je, prema izlaznim anketama, prešla i stanka Glas, koju vodi ukrajnski rok muzičar Svjatoslav Vakarčuk sa 6,9 procenata podrške.

“Ovo ne pokazuje samo veliko poverenje, već predstavlja i veliku obavezu, naročito za mene i naš tim. Nećemo izneveriti Ukrajinu”, rekao je Zelenski svojim pristalicama u izbornom štabu stranke, nedugo nakon zatvaranja birališta.

Zelenski je tom prilikom poručio svojim pristalicama da će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti zaustavljanje sukoba na istoku Ukrajine, kao i borba protiv korupcije koja, kako je rekao, “još uvek postoji u Ukrajini”.

Međutim, izlazne ankete pokazuju da će Zelenski biti prinuđen da napravi koaliciju sa još nekom strankom kako bi formirao većinu u parlamentu. Ukrajinski predsednik je nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultata pozvao stranku Glas na koalicione pregovore.

Komentarišući prve rezultate izbora, londonski ekonomista Timoti Eš ocenio je da oni predstavljaju “veliku pobedu prozapadnih i proreformskih partija”.

Zelenski, bivši glumac bez političkog iskustva, odmah je po stupanju na dužnosti raspisao prevremene parlamentarne izbore, na kojima je njegova partija "Sluga naroda" važila za izbornog favorita.

To je uočljivo i od jutros na biračkim mestima. Naime, glasači sa kojima su ragovarali reporteri RSE uglavnom podržavaju Zelenskog koji je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora Petra Porošenka, pre svega tri meseca, i stao na čelo Ukrajine.

Penzioner iz Kijeva, kaže da mu je Zelenski posle dugo vremena “vratio nadu”. Navodi da je 2014. godine glasao za bivšeg predsednika Porošenka, ali da ga je ovaj razočarao, te se i na nedavnim predsedničkim, kao i na današnjim parlamentarnim izborima odlučio za “Slugu naroda”.

“Vidimo nadu u Zelenskom. Trebaju nam promene”, kaže Olena Ivaneko, stanovnica Kijeva, koju zatičemo na istom biračkom mestu.

Valentina i njena ćerka Nadežda, taokođe iz Kijeva, kažu da su ostale lojalne Porošenku, tojest njegovoj partiji Evropske solidarnosti. Veruju da to što je Ukrajina na evropskom putu jeste rezultat upravljanja zemljom od strane Porošenka. “On je pravi političar, sa iskustvom”, kaže Valentina.

Zelenski o budućem premijeru

Budići premijer Ukrajine mora biti profesionalni ekonomista, izjavio je predsednik države Volodimir Zelenski, nakon što je glasao u Kijevu.

“Mora biti apsolutno profesionalni ekonomista bez političke prošlosti”, kazao je Zelenski novinarima nakon što je glasao.

“Veoma mi stalo da to bude potpuno nezavisna osoba koja nikada nije bila premijer, političar ili lider bilo koje od parlamentarnih frakcija. Još uvek se konsultujem, razgovaram sa nekim ljudima”, kazao je Zelenski, koji bi nakon izbora mogao da predloži mandatara za sastav nove Vlade Ukrajine, što bi novi parlamentarni saziv mora da potvrdi prostom većinom glasova.

Zelenski i Porošenko glasali na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00


Izborne nepravilnosti

Dva sata po otvaranju birališta Centralna izborna komisija prijavila nekoliko kršenja izbornih pravila. Osam biračkih mesta u zemlji nije otvoreno iz tehničkih razloga.

Po policijskom saopštenju od jutros je učeno više od 380 nepravilnosti.

Reporter RSE razgovarao je sa Arkadijem Drjukerom, posmatračem izbornog procesa na izbornom mestu broj 44. u jednoj školi u glavnom gradu Kijevu. On kaže da je na biračom mestu bila gužva još jutarnjih sati – birališta su otvorena u 8 ujutro. Zabeležena je jedna nepravilnost nakon što se na biračkom mestu pojavio glasač koji je agitovao za jednu od partija. Ta osoba je brzo odvedena sa biračkog mesta, rekao je sagovornik RSE.

Ukrajinski parlament (Vrhovna rada Ukrajine) broji 450 poslaničkih mesta, s tim što se u današnjoj izbornoj utakmici kandidati bore za 424 mandata pošto su preostala mesta predviđena za regije na istoku države, one nad kojim Ukrajina nema kontrolu od kada je Rusije 2014. godine anektirala poluostrvo Krim.

U Ukrajini se 225 poslanika bira proporcionalnom zastupljenošću, dok se ostalih 199 bira većinom glasova. Drugim rečima, polovina mandata se raspodeljuje prema listama koje su sačinile stranke, a druga polovina se distribuira većinskim pobjednicima u okruzima gde postoji samo jedna izborna jedinica.

Ono što očekuje izbornog pobednika jeste da se uhvati u koštac sa ključnim reformama koje su pred Ukrajinom: nestabilna gasna i električna infrastruktura u zemlji, slaba primena antikorupcijskih zakana, te rušenje oligarhijskog sistema u privredi i politici.

Podsetimo, mesec dana nakon izbora Zelenskog za predsednika Ukrajine Svetska banka je upozorila da je poverenje investitora podriveno neravnomernim reformama i izbornim neizvesnostima. Zajmodavac je naveo da bi privredni rast u zemlji mogao pasti ispod 2 posto ako bi se zaustavile velike reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG