Dostupni linkovi

Najezda kandidata klonova na ukrajinskim izborima


Godinama se na ukrajinskim glasačkim listićima pojavljuje više kandidata s identičnim ili skoro identičnim imenima, ali je ta taktika privukla pažnju posle predsedničkih izbora u aprilu, kada ih je, kako se veruje, bilo najmanje troje.
Godinama se na ukrajinskim glasačkim listićima pojavljuje više kandidata s identičnim ili skoro identičnim imenima, ali je ta taktika privukla pažnju posle predsedničkih izbora u aprilu, kada ih je, kako se veruje, bilo najmanje troje.

Ljudi koji kažu da je imitacija najiskreniji oblik laskanja verovatno se nikad nisu kandidovali na izborima u Ukrajini. Kandidati se na parlamentarnim izborima 21. jula suočavaju ne samo s oštrom konkurencijom legitimnih rivala, već i sa "kandidatima klonovima" identičnih ili skoro identičnih imena.

Ako su ukrajinski predsednički izbori obeležili uspon takozvanih "kandidata klonova", onda parlamentarni izbori u toj zemlji obeležavaju njihov povratak, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Da, "klonovi" su se vratili – s osvetom.

Godinama se na ukrajinskim glasačkim listićima pojavljuje više kandidata s identičnim ili skoro identičnim imenima, ali je ta taktika privukla pažnju posle predsedničkih izbora u aprilu, kada ih je, kako se veruje, bilo najmanje troje.

Najbolji primere je bio onaj Julije Volodimirivne Timošenko, bivše ukrajinske premijerke i liderke stranke Batkivščina (Otadžbina), koja se našla na glasačkom listiću u prvom krugu predsedničkih izbora pored malo poznatog poslanika sa skoro identičnim imenom – Jurija Volodimiroviča Timošenka.

Julija je tvrdila da je Jurija, koji je priznao BBC-ju da mu je neko drugi platio naknadu za registraciju od 90.000 američkih dolara, postavio njen politički protivnik i sada već bivši predsednik Petro Porošenko, što je njegov izborni štab negirao.

Julija je završila na trećem mestu iza Porošenka i Volodimira Zelenskog koji je na kraju pobedio. Juri se našao na 10. mestu, prikupivši 117.693 glasa. Da je Julija dobila Jurijeve glasove i dalje ne bi prestigla Porošenka da uđe u drugi krug sa Zelenskim, ali ona ipak veruje da je "klon" oštetio njenu kampanju.

Stručnjaci za politiku kandidate poput Jurija nazivaju "klonovima" i kažu da ih protivnici zlonamerno ubacuju na glasačke listiće kako bi prevarili ljude da glasaju za pogrešnog kandidata, oduzimajući tako ključne glasove drugom kandidatu.

Ukrajinci koji glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima 21. jula ne samo što će se suočiti s težim političkim izborima, već će takođe morati da imaju oko sokolovo, pošto će pred njima biti više kandidata sličnih imena.

Napad klonova

Ukrajinski parlament se bira mešovitim sistemom. Polovina od 450 poslanika se bira preko partijskih lista na nivou države, pri čemu svaka stranka mora da pređe cenzus od pet odsto da bi dobila mesta u parlamentu. Druga polovina se bira u pojedinačnim izbornim jedinicama po većinskom jednokružnom sistemu, gde pobeđuje kandidat s najviše glasova. Klonovi su se infiltrirali u drugu trku.

Ukrajinski parlament 11. jula je usvojio zakon po kojem će svi budući sazivi biti birani na osnovu partijskih lista, ali to ne važi za izbore u nedelju.

Analiza RSE-a glasačkih listića u više od 20 izbornih jedinica pokazala je da desetine klonova kandidata imaju identitete slične aktuelnim poslanicima, poznatijim kandidatima ili onima koji su povezani s popularnim strankama.

U nekim slučajevima, klonovi ne liče na kandidate s listića, već na ljude iz vlasti koji su povezani s političkim liderima, uključujući predsednika.

Najbolji primer ovog poslednjeg se možda može naći u izbornoj jedinici 25. gde je registrovan kandidat s imenom Andrij Valerijovič Bogdan. Bogdanova biografija na glasačkom listiću daje utisak da je povezan s predsednikom Zelenskim i njegovom partijom Sluga naroda – i da je baš možda isti onaj Andrij Bogdan kojeg je Zelenski postavio za šefa svog kabineta.

Osim što je taj Bogdan Andrij Josipovič i nije se kandidovao za parlament. Takođe, Sluga naroda na tom listiću ima svog kandidata Maksima Arkadijoviča Bužanskog.

Na drugim glasačkim listićima, klonovi su direktniji i ima ih u izobilju.

U izbornoj jedinici 92. u Uzinu, na sat južno od Kijeva, ima četiri Guzdenka s imenima Viktor i Vitali. Dva imaju isti patronim – Ivanovič. A ima i tri Oleksandra Fereneca.

U izbornoj jedini 33 u Krivom Rogu, postoje dve Olge Volodimirivne Babenko – jedna iz partije Batkivščina Julije Timošenko i jedna koja se sama kandidovala – i dvojica Mikola Jurijoviča, s prezimenima Kolesnik i Kolesnjik.

U jedinici 38. u gradu Novomoskovsk, u Dnjepropetrovskom regionu, postoji Vladislav Borodin iz Sluge naroda i Volodimir Borodin koji se sam kandidovao, kao i dva Vadima Nesterenka.

U mestu Svatove, u Luganskoj oblasti, u jedinci 113, postoje dva Zelenska koji su se sami kandidovali i koji nemaju veze s predsednikom i njegovom strankom Sluga naroda. Takođe su se kandidovala dva Kurila i tri Struka.

U jedinici 133. u Odesi ima četiri Baranska - Viktor, Vitali, Vitali i Igor. Prva dva su kandidati ideološki sličnih ali politički odvojenih Opozicione platforme i Opozicionog bloka. Postoje i Gontaruk i Gončaruk (obojica se sami kandidovali) i dva Artema Dmitruka, od kojih jedan predstavlja Slugu naroda.

Postojanje kandidata klonova je na radaru Zelenskog. Posle samita EU-Ukrajina 8. jula, predsednik je savetovao glasačima da budu posebno pažljivi kada budu glasali na predstojećim parlamentarnim izborima i da budu svesni postojanja klonova, od kojih mnogi, kako je rekao, imaju cilj da ukradu glasove od kandidata s liste njegove stranke Sluga naroda ili da na repu te partije uđu u parlament.

"Ima mnogo kopija (kandidata) stranke Sluga naroda, ima mnogo takvih stvari u većini okruga", rekao je Zelenski.

Predsednik je dodao da je njegova partija išla u Centralnu izbornu jedinicu i sudove u pokušaju da suzbije klonove. Međutim, nema zakona koji sprečava njihovo učešće na izborima.

"Nema rešenja", zaključio je Zelenski.

XS
SM
MD
LG