Dostupni linkovi

Južnokorejanac se spalio ispred japanske ambasade


Seul, ilustrativna fotografija
Seul, ilustrativna fotografija

Stariji građanin Južne Koreje umro je u petak nakon što se spalio ispred Ambasade Japana u Seulu u vreme velikog diplomatskog spora oko kompenzacija za prisilni rad tokom Drugog svetskog rata.

Tokio je zbog ovog spora ograničio izvoz hemikalija od vitalnog značaja za južnokorejsku industriju čipova i pametnih telefona, što je izazvalo nezadovoljstvo u Seulu, ali i međunarodnu zabrinutost oko lančanog efekta pomenutog poteza, uključujući i rast cena što bi pogodilo potrošače.

Japan je ranije protestovao i zatražio ukidanje odluke suda u Južnoj Koreji kojom se naređuje japanskim firmama da isplate nadoknadu žrtvama prisilnog rada, preneo je AFP.

Muškarac u sedamdesetim godinama zapalio se u vozilu parkiranom ispred Ambasade, a kasnije je preminuo u bolnici, saopštile su vlasti. U njegovom vozilu pronađeno je dvadesetak kanistera za benzin.

Ovaj čovek je tokom vožnje prema Ambasadi razgovarao telefonom sa jednim svojim poznanikom i rekao mu da će "zapaliti vatru" zbog "neprijateljstva prema Japanu", rekao je policijski zvaničnik.

"Članovi njegove porodice rekli su nam da je njegov tast bio među žrtvama japanskog ratnog porobljavanja", rekao je ovaj izvor.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je pozvalo ambasadora Južne Koreje u Tokiju na razgovor povodom ovog spora ističućiali, kako se navodi, i neodgovarajućeg postupka sa uvezenim materijalom iz Japana.

Seul je zapretio da će pokrenuti postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom, zatraživši takođe od Vašingtona da interveniše.

Japan tvrdi da je pitanje nadoknada rešeno sporazumom koji je potpisan poslije normalizacije odnosa sa Južnom Korejom. Taj aranžman je obuhvatao paket zajmova.

Odnosi između dve zemlje, inače obe američkih saveznica, odavno su zategnuti zbog brutalne japanske kolonijalne vladavine na korejskom poluostrvu od 1910. do 1945.

Njihovi odnosi su pali na najniži nivo u poslednjih nekoliko godina zbog nedavne odluke južnokorejskih sudova i ograničenja japanskog izvoza.

XS
SM
MD
LG