Dostupni linkovi

Žene i muškarci u politici - kako je kome?


Sabina Ćudić: Samo u ovih šest mjeseci mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u kom sam ja zastupnica čućete najprizemnije seksističke komentare o kolegicama
Sabina Ćudić: Samo u ovih šest mjeseci mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u kom sam ja zastupnica čućete najprizemnije seksističke komentare o kolegicama

Za Zašto? - Facebook stranicu Radija Slobodna Evropa - na pitanje Zašto je ženama u politici teže nego muškarcima? odgovara Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

RSE: Zašto je ženama u politici teže u odnosu na muškarce?

Ćudić: Radi se naravno o činjenici da se u Bosni i Hercegovini specifično i za razliku, rekla bih, ili sasvim sigurno više nego u ostatku Evrope, pozicije moći, političke posebno pozicije moći dobijaju demonstracijom bahate sile. Žene se ne mogu takmičiti u tome sa muškarcima i ne mislim da trebaju. Iz tog razloga je osnovna prepreka za političke pozicije za žene u Bosni i Hercegovini kako ostvariti autoritet, kako demonstrirati kompetentnost za određene pozicije, bez upotrebe te vrste bahatosti, i isključivo na osnovu kompetentnosti.

I to mislim da je jedna od osnovnih prepreka, jer kao što znate najpopularniji političari u Bosni i Hercegovini u svim dijelovima Bosne i Hercegovine su upravo oni koji se ne libe prijetiti silom i na osnovu toga im raste popularnost.

RSE: Je li ženama u politici na Balkanu teže u odnosu na žene u Evropi?

Ćudić: Mislim da je to neupitno slučaj, upravo iz ovih razloga koje sam navela, a tiču se načina na koji se percipira moć i kompetentnost na Balkanu, za razliku od načina na koji se to percipira u Evropi. Ako uzmete primjere žena najodgovornijim pozicijama u Evropi, kakva je sigurno pozicija kancelarke Angele Merkel ili kakva je dosadašnja pozicija Tereze Mej, vidite da se tu ne radi o ženama koje više pričaju nego što rade. Radi se sigurno o ženama koje su na tu poziciju došli bahatom nekompetencijom. Tako da, način na koji se osvajaju pozicije moći u Evropi se i dalje srećom vežu za rezultate i za kompetentnost, to evropska publika i prepoznaje. Ako poredite, recimo, stil liderstva jedne kancelarke Merkel i balkanskih lidera, onda razlike su sasvim sigurno potpuno, potpuno očite. Mislim da se Balkan više ugleda naprimjer na Trampov liderski stil, nego što su to ovi primjeri koje sam dala.

RSE: Prisutni su određeni programi osnaživanja pozicije žena u politici, u kojima ste Vi također učestvovali. Da li se u određenim pomacima i, ako da, u kojim segmentima?

Ćudić: Situacija se nabolje promijenila brojčano, između ostalog i zbog izmjena izbornog zakona, koje se tiču načina na koji se kreiraju liste, odnosno načina pomjeranja unutar unutar stranačkih izbornih lista, gdje se prag pomjeranja povećao, pa zbog zakona koji određuje rodni redoslijed na listama, tako smo brojčano postigli, uslovno rečeno, veći stepen rodne ravnopravnosti u zakonodavnim tijelima. Suština nažalost ostaje ista. Evo, samo u ovih šest mjeseci mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u kom sam ja zastupnica čućete najprizemnije seksističke komentare o kolegicama. Dakle, u toku diskusija koleginice redovno bivaju nazvane frustriranim, histeričnim... Imamo komentare da se ne odgovara i ne replicira damama, i tako dalje, tako da vidite da tu nije došlo do suštinske kvalitativne promjene, da stanje svijesti određenog broja kolega nažalost nije evoluiralo.

Ali naravno to nas ni na koji način ne obeshrabruje, mislim da politička zrelost i emancipacija zapravo počinje u političkim strankama. Onog momenta kada se one odluče za rodnu ravnopravnost i ulaganje jednakih resursa u kandidatkinje, finansijskih i svakih drugih, mislim da će se to preslikati i rad zakonodavnih tijela, jer političku kulturu koju smo gradili u strankama, donosimo i u zakonodavna tijela u kojima radimo.

RSE: Šta mislite o izboru žene na poziciju predsjednice Evropskog parlamenta?

Mislim da je to dobrodošla promjena, posebno ako uzmemo u obzir da je to jedna od najdužih saradnica Angele Merkel, koja je sve ove godine jedina članica kabineta Angele Merkel, koja ju je pratila sve ove godine. Interesantan je i profil žene koja je obnašala jednu od najvažnijih pozicija u Evropskoj uniji, a to je pozicija ministrice odbrane Savezne Republike Njemačke, tako da, biće to sasvim jedna promjena ritma i biće interesantno vidjeti kako će se to odraziti na političku kulturu Evropske unije. Interesantno je također da se radi o deklarisanoj feministkinji, majki sedmoro djece, to su neke interesantne novine i nadam se da će ispuniti naša očekivanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG