Dostupni linkovi

Trump kaže da nije sretan zbog 'vratite je nazad' povika


Trump je ranije na Twitteru napisao da se četiri manjinske kongresmenke trebaju 'vratiti odakle su došle'
Trump je ranije na Twitteru napisao da se četiri manjinske kongresmenke trebaju 'vratiti odakle su došle'

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako je nezadovoljan zbog uzvika 'vratite je nazad' koje su njegove pristalice uzvikivale na skupu na kojem je on govorio. Ovo ponašanje Trumpovih pristalica dolazi nakon što je američki predsjednik napao četiri kongresmenke uz komentar da se trebaju vratiti odakle su došle.

Govoreći u Ovalnom uredu, Trump je tvrdio da je pokušao zaustaviti povike
koji su uslijedili nakon što je izrekao niz žalbi na račun zastupnice Ilhan Omar koja je u SAD stigla kao dijete iz Somalije.

"Nisam bio sretan zbog toga," rekao je Trump dan poslije skupa. Rekao je da će "sigurno pokušati" zaustaviti uzvike ako ih bude na sljedećem skupu.

Niko iz Republikanske stranke nije javno kritikovao Trumpa nakon posljednjeg niza napada na četiri manjinske kongresmenke.

Ranije su brojni demokratski zastupnici optužili američkog predsjednika za rasizam nakon što je u nizu tweetova u nedjelju napisao kako bi se demokratske zastupnice trebale "vratiti u zemlje iz kojih su došle".

Predstavnički dom američkog Kongresa ranije je usvojio rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, "rasistički" komentari predsjednika SAD Donalda Trumpa o četiri članice Kongresa iz manjinskih zajednica, "koji su legitimisali i pojačali strah i mržnju prema novopridošlim Amerikancima i ljudima koji nisu bijelci".

Skoro svi Amerikanci su imigranti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG