Dostupni linkovi

Predstavnički dom osudio Trampove 'rasističke' komentare


Tramp i republikanski lideri u Kongresu negirali su da je predsednik rasista
Tramp i republikanski lideri u Kongresu negirali su da je predsednik rasista

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, "rasistički" komentari predsednika SAD Donalda Trampa o četiri članice Kongresa iz manjinskih zajednica, "koji su legitimisali i pojačali strah i mržnju prema novopridošlim Amerikancima i ljudima koji nisu belci".

Tramp i republikanski lideri u Kongresu negirali su da je predsednik rasista, te da demokrate koriste pažnju javnosti za sticanje političkih poena. Tramp nije odustao od svojih stavova koji su izazvali burne reakcije, poručivši da kongresmeni koji nisu zadovoljni sa SAD "mogu da odu".

Za rezoluciju su glasale sve demokrate a pridružilo im se četvoro republikanaca i jedan nezavisni kongresmen. Istraživanja pokazuju da je politička bura zbog Trampovih poslednjih izjava imala neznatni uticaj na njegov rejting.

U rezouciji se navodi da je imigracija "odredila svaku etapu američke istorije". Svi Amerikanci, osim potomaka starosedelaca i porobljenih Afroamerikanaca, jesu imigranti ili potomci imigranata".

U rezoluciji se dodaje da patriotizam nije definisan rasom ili etnicitetom, "već privrženošću ustavnim idealima jednakosti, slobode, uključivanja i demokratije".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je rekla da su komentari iz Bele kuće "sramni,odvratni i rasistički. Svaki član ove institucije, demokrata i republikanac, treba da nam se pridruži u osudi predsednikovih rasističkih tvitova".

Republikanci su je optužili da je otišla predaleko u svojim komentarima te prekršila pravila debate.Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti je kritikovao demokrate zbog komentara kojima je, kako je istakao, narušen "red i pristojnost" te da je "ovo dan o kojem će istoričari pisati".

Pojedini republikanci, poput Toma Meklintoka (McClintock) iz Kalifornije, branili su Trampove tvitove, ističući da je predsednik komentarisao patriotizam četiri tamnopute kongresmenke, a ne njihovu rasu.

"Voleo bih da je predsednik umereniji kada koristi pojedine reči i slažem se da je ton njegovih poslednjih komentara nepotrebno provokativan. Ali, suština njegovih stavova je neupitna", istakao je Meklintok.

Ocasio Cortez o Trumpovom napadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Lider republikanske većine u senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) je kazao da "svi treba da ublaže retoriku. Predsednik nije rasista i smatra da ton svega ovoga nije dobar za zemlju", kazao je Mekonel.

Istovremeno, Fred Apton (Upton), jedan od četvorice republikanaca koji su podržali rezoluciju, poručio je da "ukoliko želimo da vratimo uljudnost u središte naše politike, moramo govoriti protiv zapaljive retorike, bilo čije i bilo kada".

Demokratski kongresmen Al Grin je zatražio glasanje o smeni (impičment) predsednika.
Mnoge demokrate smatraju da je tako nešto preuranjeno, ali Grin želi da iskoristi sve veću odbojnost prema Trampu zbog rasističkih tvitova.
On je rekao da je Tramp nepodoban za obavljanje funkcije i da je "bilo dosta". Grin je do sada dva puta bezuspešno pokušavao da inicira glasanje o impičmentu Trampa.

Tramp nastavio napade

Tramp je nakon debate u Predstavničkom domu napisao na Tviteru: "Veoma je dobro videti kako je Republikanska partija danas bila ujedinjena oko mojih izjava o četiri demokratske kongresmenke. Ako zaista želite da ih pročitate, pogledajte kakve su strašne stvari one izjavile o našoj zemlji, Izraelu i još mnogo čemu".

On je ponovio svoje kritike.

"U Americi, ukoliko mrzite našu zemlju, slobodni ste da odete iz nje. Jednostavna je činjenica da četiri kongresmenke smatraju da je Amerika zla u svojim korenima, da je sada čak još više zla, da smo svi rasisti i zli".

Tramp je od nedelje više puta napadao četiri članice Predstavničkog doma iz redova Demokratske stranke: Ilhan Omar, Aleksandriju Okasio-Kortez, Ajanu Presli i Rašidu Tlaib, koje nisu belkinje. Ilhan Omar je rođena van SAD.

One su meta Trampovih kritika jer se zalažu za progresivnu demokratiju i oslanjaju se na politiku levice.

"Nikada nećemo biti socijalistička ili komunistička zemlja", poručio im je Tramp dodajući da treba da napuste SAD "ako nisu zadovoljne" te da "pomognu u sređivanju stanja u potpuno opustošenim i kriminalom zaraženim mestima odakle su došle".

Tokom sastanka kabineta u utorak je rekao da mogu da odu ili ostanu, "ali treba da vole našu zemlju. Ne bi smele da je mrze".

Tramp je, držeći parče papira, rekao da ima "spisak stvari koje su rekle te članice Predstavničkog doma, koje su tako loše, tako strašne da ne želim da ih pročitam".

Tramp je dodao: "Po mom mišljenju, one mrze našu zemlju". Istovremeno, kazao je da "u njemu nema ni trunke rasizma".

Napadi američkog predsednika na četiri kongresmenke, poznate kao "ekipa" (the squad), ocenjuju se kao pokušaj da izazove podele među demokratama, koje su osvojile većinu u Predstavničkom domu na izborima 2018. i mogu da blokiraju njegove zakonske inicijative, prenosi Rojters.

Četiri kongresmenke su u ponedeljak ocenile Trampove komentare kao skretanje pažnje pozivajući građane da se fokusiraju na politiku predsednika SAD a ne na njegove reči.

Prva Afrikanka u Kongresu SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Ovo nije prvi put da su Trampovi komentari na rasnoj osnovi izazvali kontroverze. Tako je tvrdio da Barak Obama, prvi američki predsednik afroameričkog porekla, nije rođen u SAD.

Potom je nakon marša ultradesničara u Šarlotsvilu (Charlottesville) 2017. godine, u kome je jedna osoba poginula, izjavio da su to "vrlo fini ljudi sa obe strane". Tada mu je pala popularnost. Međutim, nakon poslednjih komentara porasla mu je podrška među republikancima za 5 odsto, ali je pala među demokratskim i nezavisnim biračima, pokazuje istraživanje Rojtersa i Ipsosa.

Pomenutim napadima, po oceni Rojtersa, Tramp nastoji da privuče i ojača svoju biračku bazu u susret predsedničkim izborima 2020. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG