Dostupni linkovi

Značajan pad povjerenja u Đukanovićevu partiju


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović

Najnovije istraživanje podgoričke nevladine organizacije Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), pokazalo je je da je vladajuća Demokratska partija socijalista ( DPS) Mila Đukonovića zabilježila drastičan pad povjerenja građana, pošto je sa 41,5 odsto, koliko je njen rejting iznosio u decembru prošle godine, pala na 34 odsto.

Trend pada povjerenja bilježe i opozicione Demokrate Alekse Bečića koje su sa 20,7 procenata u decembru 2018. godine spustile se na 14,6 odsto podrške anketiranih.

Pročitajte i ovo: Sudovi Crne Gore će reći čija je crkvena imovina

U isto vrijeme značajan rast bilježi koglomerat političkih stranaka okupljenih u opozicionom savezu Demokratski front, a čija su dvojica lidera Andrija Mandić i Milan Knežević nepravosnažno osuđeni za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u okotobru 2016. godine.

To što je DPS prvi put nakon nekoliko godina zabilježila značaj pad podrške crnogorskih građana u CEDEM-u objašnjavaju svim onim što se dešavalo na političkoj i javnoj sceni Crne Gore od početka ove godine.

"Imali smo izraženo nezadovoljstvo građana na protestima koji su trajali skoro cijelo proljeće, za koje je povod bila afera Koverta. Osim toga, u tom periodu smo dobili ishod suđenja za predstavnike Demokratskog fronta, koji su tzv. suđenje za pokušaja državnog udara okarakterisali kao političko.

Vjerovatno je na partijski rejting uticao i Vladin prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti,” objasnila je direktorka CEDEM-a Milena Bešić.

XS
SM
MD
LG