Dostupni linkovi

Američki senator poziva na istragu ruske aplikacije FaceApp


Aplikacija FaceApp
Aplikacija FaceApp

Lider manjina SAD-a u Senatu Chuck Schumer poziva na istragu u vezi sa problemima nacionalne sigurnosti i privatnosti u popularnoj aplikaciji za uređivanje lica čiji je osnivač iz Rusije, prenosi Reuters.

Demokrata iz Njujorka je FBI-u i Federalnoj trgovinskoj komisiji u pismu upućenom 17. jula izjavio da FaceApp zahtijeva od korisnika da osiguraju "potpun i neopoziv pristup njihovim osobnim slikama i podacima".

Schumer je rekao da bi pristup mogao predstavljati "rizike nacionalne sigurnosti i privatnosti za milijune građana SAD-a".

Bežični laboratorij, koji se bavi razvojem virusa u Sankt Peterburgu, ima više od 80 miliona aktivnih korisnika na svom sajtu.

Uveden 2017. godine, nema dokaza da kompanija, koju vodi bivši izvršni direktor Yandexa Yaroslav Goncharov, dijeli korisničke podatke sa trećim stranama, uključujući rusku vladu.

Međutim, ruska kompanija je pažljivo ispitana zbog toga što nije jasno otkrila da se slike na aplikaciji učitavaju u oblaku, a ne na uređaj korisnika.

Schumerovo pismo navodi da postoji dvosmislenost o tome kako aplikacija čuva korisničke podatke i da li korisnici mogu osigurati da se njihovi podaci brišu nakon upotrebe.

FaceApp je odbio da dijeli podatke o korisnicima sa trećim stranama u izjavi koju su naveli mediji.

Većina slika se briše sa servera kompanije u roku od 48 sati od datuma otpremanja, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG