Dostupni linkovi

EU odobrila oštrija pravila za zaštitu autorskih prava


ilustracija
ilustracija

Vlade Evropske nije u ponedjeljak su podržale odluku Evropske komisije da, kako su obrazložili zaštiti evropske kreativne industrije, koje zapošljavaju 11.7 miliona ljudi u bloku.

"Kada je riječ o kompletiranju jedinstvenog evropskog drigitalnog tržišta, reforma autorskih prava je bila dio koji je nedostajao u slagalici," rekao je predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker u saopštenju.

Prema ovim pravilima, Google i druge online platforme će morati da potpišu licencirane ugovore sa muzičarima, performerima, autorima, medijskim organizacijama i novinarima za korišćenje njihovog rada.

Evropski parlament dao je zeleno svjetlo za prijedlog koji je evropsku kreativnu indistriju kongfrontirao sa tehnološim kompanijama, internet aktivistima i konzumerskim grupama.

Wikipedia je blokirala nekoliko evropskih sajtova u znak protesta prošlog mjeseca, dok su se promjenama usprotivili u Finskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Poljskoj i Švedskoj.

Ali 19 zemalja, uključujući Francusku i Njemačku podržale su ovaj korak, dok su se Belgija, Estonija i Slovenija suzdržale od izjašnjavanja.

Prema novom režimu, Google i njegov YouTube, zatim Facebook i njegov Instagram kao i druge platforme moraće da instaliraju filtere da spriječe korisnike da vide materijal sa zaštićenim autorskim pravima.

Google je saopštio da će nova pravila nanijeti štetu evropskim kreativnim i digitalnim ekonomijama, dok drugi kritičari navode da će nanijeti štetu manjim kompanijama, više nego tehnološkim gigantima.

Mnogi aktivisti upozoravaju na opasnosti po slobodu pristupa informacijama.

Poljska je saopštila da ovo preuzimanje može voditi ka postavljanju temelja za cenzuru.

Evropska poslanica iz Evropske piratske stranke Julia Reda, koja je vodila kampanju protiv ove reforme, kaže da kritičari mogu iznijeti svoje slučajeve na sudove, ali će to biti sporo i teško i da bi najbolja stvar bila monitoring implementacije ove regulative.

Evrospka medijske organizacije, Evropska asocijacija novinskih izdavača, Evropski savjet izdavača, News Media Europe i nezavisna muzička lobistička grupa Impala pozdravile su ovaj potez.

Evropske države imaju dvije godine da uvedu direktivu o šaštiti autorskih prava u nacionalne zakone, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG