Dostupni linkovi

Google, Amazon i Facebook na meti zakona EU o digitalnim pravilima 


Ilustrativna fotografija

Nova pravila Evropske Unije o digitalnim pitanjima podrazumijeva da će Google i Amazon morati kompanijama govoriti kako rangiraju proizvode na svojim platformama, dok će Facebook i ostale tehnološke firme morati biti transparentnije kada su u pitanju odredbe i uvjeti usluga.

Takozvani P2B zakon (od platforme do biznisa), kojeg je Evropska komisija predložila u aprilu prošle godine, je posljednji potez kojim EU planira kontrolirati velike online kompanije i osigurati da manje firme i korisnici budu tretirani jednako.

Europarlamentarci su danas usvojili nove zakone, koje će morati potvrditi Evropski savjet u nadolazećim mjesecima, prije nego što stupe na snagu. Pregovarači iz sva tri tijela su ugovor postigli u februaru.

Nova pravila, koja će se odnositi na 7.000 online kompanija, namijenjena su virtuelnim trgovinama, trgovinama za aplikacije, društvenim medijima i alatima za uporedbu cijena.

Geoogleovi Play, Shopping i Search, Appleov App Store, Microsoftov Store and Bing, Amazonov Marketplace, eBay, Fnac Marketplace, Facebookov Instagram, Skyscanner, Yahoo! i DuckDuckGo su neke od kompanija na koje će ova pravila utjecati.

“Kao prvi zakonski propisi u svijetu koji se bave izazovima poslovnih odnosa unutar ekonomije online platformi, ovo je bitan korak u okviru jedinstvenog digitalnog tržišta i postavlja osnovu za budući razvoj ove oblasti”, rekao je Andrus Ansip, komesar Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište.

Pravila uključuju crnu listu nepravednih praksi u trgovini, traže od kompanija da uspostave interni sistem za žalbe, kao i da dozvole biznisima da se grupiraju kako bi tužili platforme.

Tehnološka industrija, koja je uspješno lobirala za ovaj režim, pozdravila je odluku parlamentaraca.

“Nova pravila će pozitivno doprinijeti postizanju jedinstvenog digitalnog tržišta, te istovremeno unaprijediti povjerenje i predvidljivost u online prostoru”, rekla je tehnološka lobistička grupa EDiMA. Među njenim članovima su Amazon, Apple, eBay, Expedia, Facebook, Google, Microsoft i Mozilla.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG