Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasador Francuske: Makronova poseta znak interesovanja za Balkan


Emmanuel Macron Aleksandar Vučić

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je danas u Beogradu da je poseta predsednika Emanuela Makrona Srbiji, u ponedeljak i utorak, 15. i 16. jula, znak interesovanja Pariza za Srbiju, "prvog partnera u regionu", i znak interesovanja za Balkan.

"To će biti prva poseta predsednika Francuske Beogradu od decembra 2001. Ona pokazuje novo interesovanje Francuske za Zapadni Balkan uopšte, i našu želju da našim bilateralnim odnosima sa Srbijom - svakako našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek", izjavio je Mondoloni na prijemu povodom francuskog nacionalnog praznika, Dana pada Bastilje.

Ambasador je naveo da su francusko-srpski odnosi u prethodnih godinu dana bili veoma bogati, pre svega povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije, uz proslavu 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Od početka 2019. proslavljamo 180. godišnjicu ponovnog uspostavljanja naših diplomatskih odnosa - zasnovanih u 13. veku, ponovo uspostavljenih 1839. godine", rekao je Mondoloni.

Prema njegovim rečima, Makron i Vučić će u ponedeljak otkriti obnovljeni Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Ambasador je najavio otvaranje regionalne kancelarije Francuske za razvoj u Beogradu, kao pomoć Srbiji u "učvršćivanju evropskih veza" i obezbeđivanju "tranzicije ka održivom razvoju".

XS
SM
MD
LG