Dostupni linkovi

Marković: U Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone


Premijer Crne Gore Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti Crne Gore
Premijer Crne Gore Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti Crne Gore

"Današnja Crna Gora ne živi u davno prošlim vremenima, njih pamti, ponosna je na slobodarsku istoriju i zauvijek zahvalna precima koji su kroz vjekove očuvali našu slobodu i identitet", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda.

„Ali, današnja Crna Gora okrenuta je budućnosti. Pod našim zajedničkim krovom ima dovoljno mjesta za sve koji Crnu Goru vide kao svoju kuću: i Crnogorce i Srbe i Albance i Muslimane i Bošnjake i Hrvate i sve ostale kako se god osjećali i izjašnjavali“, rekao je premijer.

„Sa obnovljenom nezavisnošću, sa ravnopravnim mjestom u vodećem političkom i bezbjednosnom savezu današnjice, sa nikada snažnijom ekonomijom – Crna Gora se izdigla iz balkanskih tmina i uhvatila korak sa najnaprednijim društvima 21. vijeka“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Marković je izrazio uvjerenje da će države Evropske unije nakon rješavanja sopstvenih izazova odlučnije iskoristiti najsnažniju polugu svojih politika prema Zapadnom Balkanu – politiku proširenja. On je dodao da Crnu Goru niko ne može obeshrabriti niti zaustaviti na putu ka EU.

Marković se u govoru osvrnuo i na crkveno pitanje i rekao da će to pitanje biti riješeno demokratski, na osnovu Ustava i zakonom, a ne ničijom voljom ili dekretima.

„Nećemo ostavljati taj nepotrebni teret generacijama koje dolaze! Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati – kao i svi drugi – da poštuje one koje donosi demokratski izabrana vlast, u skladu sa najvišim evropskim standardima. Dakle, crkvi Božji zakoni; Vladi i parlamentu – zemaljski“, rekao je Marković.

Vlada Crne Gore ne odustaje od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, zbog čega je ušla i u politički sukob sa SPC i zvaničnom Srbijom. Vlada namjerava da zakonom reguliše oblast vjerskih sloboda.

Najspornija odredba Zakona govori o preispitivanju vlasništva nad vjerskim objektima, po kojoj će u državno vlasništvo preći vjerski objekti i zemljište za koje vjerska zajednica nema dokaz da je vlasnik. Crnogorski premijer Duško Marković je nedavno saopštio da bi Zakon mogao biti usvojen do kraja jula. Venecijanska komisija je dala mišljenje o Zakonu, prema kojem su neophodna pojašnjenja dijela odredbi.

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, ali i na dan narodnog ustanka protiv fašizma 1941. godine.

Čestitke povodom nacionalnog praznika Crne Gore uputili su brojni svjetski lideri, među kojima su i američki predsjednik Donald Tramp, ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

Podgorica na Dan državnosti - Patriotizam po mjeri mladih
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

XS
SM
MD
LG